Тростянецька громада за підтримки U-LEAD відновлюється після окупації

Тростянецька громада за підтримки U-LEAD відновлюється після окупації

Укрінформ
Тростянецька громада Сумської області відновлюється після окупації, і в цьому допомагають міжнародні партнери, зокрема Програма "U-LEAD з Європою".

Про це сказав міський голова Тростянецької громади Юрій Бова під час онлайн-заходу "Форум місцевої солідарності: Словаччина-Україна", передає кореспондент Укрінформу.

"Ми дякуємо за допомогу, яку надає U-LEAD з Європою та інші закордонні партнери, бо це дуже важко, але ми не опускаємо руки... День у день робимо все, щоб прибирати, відмивати, відновлювати і функціонувати. Зокрема, функціонують Центр надання адмінпослуг, соціальні установи, дитсадки, лікарня почала працювати, відновили залізничне сполучення, по місту курсують три автобуси", - сказав він.

Також Бова зазначив, що у Тростянецькій громаді внаслідок дій російських військових знищені школи, бібліотеки, інфраструктура, житло людей, загарбники пограбували комунальне майно. російські військові знущались над місцевим населенням, катували людей.

Читайте також: Громади Сумщини отримали навантажувачі від U-LEAD

"Мені важко говорити, що ми зберегли громаду, бо у ній знищені багато об'єктів, якими ми опікувалися останні 10-15 років, зокрема в умовах децентралізації, яка дала нам кращі фінансові можливості та повноваження...Біля тисячі житлових будинків у громаді постраждали, 147 - повністю знищені, 99% малого і середнього підприємництва знищено", - сказав голова Тростянецької громади.

Він висловив думку, що першочергово в Україні потрібно відбудовувати та відновлювати інфраструктуру, але вже відповідно до європейських стандартів. Бова вважає, що в цьому контексті буде корисним досвід Словаччини. "Відновлювати застарілі радянські системи водогонів, каналізації, очистки стоків та багато інших об'єктів немає сенсу, їх треба повністю перебудовувати під європейські стандарти, як у Словаччині. Муніципалітети Словаччини мають досвід у цьому питанні, і він може бути дуже корисним для українських громад", - сказав Бова.

Генеральний секретар Асоціації міст і громад Словаччини Міхал Каліняк зазначив, що Словаччина солідарна з Україною, а громади продовжують налагоджувати співпрацю у різних сферах для обміну досвідом та взаємодопомоги.

Заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода наголосив, що від початку війни Словаччина надає гуманітарну допомогу Україні та підтримує нашу країну на політичному фронті. Крім того, Негода закликав бізнес Словаччини розпочинати діяльність в українських громадах.

Читайте також: У Тернополі експерти U-LEAD розповіли про особливості працевлаштування переселенців

«Для українських громад дуже важливо відчути підтримку не лише політичну, моральну, гуманітарну, нам потрібна також допомога у підтримці розвитку бізнесу, відкриття нових бізнесів, думаю, що в результаті такої співпраці багато представників бізнесу Словаччини могли б відкрити в Україні нові види діяльності, і це дає перспективи для співпраці», - сказав він.

Негода також зауважив, що завдання для України в умовах знищення великої частини економіки та інфраструктури у багатьох населених пунктах - розвивати малий і середній бізнес, щоб громади могли забезпечувати потреби місцевого населення та переселенців, розвивати місцеву економіку.

Європейський Союз братиме участь у відбудові України спільно з органами влади країни, і в цьому процесі місцеві органи самоврядування з українського та європейського боку об'єднають зусилля, зауважив керівник Програм співробітництва щодо належного урядування та верховенства права Представництва ЄС в Україні Ксав'є Камю.

"Дуже високо оцінюємо роботу органів місцевого самоврядування, ми зобов'язуємося допомогти вам у майбутній відбудові", - сказав він.

Директор Програми «U-LEAD з Європою» від GIZ Бастіан Файгель розповів, що з часу нападу росії на Україну U-LEAD надає підтримку, аби зміцнювати спроможності громад.

"Ми бачимо неймовірну стійкість України і повинні робити все, щоб наблизити українську перемогу. Стійкість України показує стійкість її органів місцевого самоврядування на центральному рівні, на рівні областей і громад", - наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, Тростянець майже увесь березень був тимчасово захоплений загарбниками. Місто постраждало від обстрілів, авіанальотів та бомбардувань. ЗСУ звільнили його 26 березня.

Читайте також: U-LEAD допомагатиме громадам у розвитку веломережі для переселенців

У квітні-травні 250 громад України отримали невідкладну допомогу від U-LEAD, яка стала в пригоді під час подолання наслідків воєнних дій на територіях громад. Зокрема, громадам передали генератори, освітлювачі, ланцюгові пили, відрізні машини, необхідні для первинних ремонтних робіт, пов'язаних із наслідками воєнних дій. Також для облаштування прихистків для переселенців Програма надає намети, похідні ліжка, каремати, спальні мішки, ковдри, баки для питної води на 1000 літрів, потужні генератори, базові та гігієнічні набори. Крім того, експерти Програми консультують і надають роз’яснення щодо актуальних питань законодавства, продовжують проводити інформаційні сесії.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-