U-LEAD допомагатиме громадам у розвитку веломережі для переселенців

U-LEAD допомагатиме громадам у розвитку веломережі для переселенців

Укрінформ
Експерти Програми «U-LEAD з Європою» провели інформаційну сесію на тему «Забезпечення потреб ВПО у мобільності» для фахівців громад з шести областей України.

Про це Укрінформу повідомили у U-LEAD.

Зазначається, що участь у заході взяли представники громад Івано-Франківської, Тернопільської, Львівської, Волинської, Рівненської та Закарпатської областей.

Захід проходив на базі регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Івано-Франківській області. Учасники інформаційної сесії дізналися про сучасні практики забезпечення потреб ВПО у мобільності та обговорили напрямки проєктів поліпшення мобільності, які згодом розроблятимуть члени мережі.

«У громадах велика кількість внутрішньо переміщених осіб. Велосипедний транспорт дає для них чимало можливостей, який потрібно використовувати на максимум. Ми з громадами перебуваємо на фінальній стадії розробки концепції розвитку веломережі. Нам слід лише адаптувати її до теперішніх умов», – розповів експерт з розвитку сталої мобільності«U-LEAD з Європою» Вадим Денисенко.

Читайте також: Громади Сумщини отримали навантажувачі від U-LEAD

За словами експерта, для багатьох українських міст та сіл в умовах війни велосипед став чи не основним видом транспорту, яким їм максимально зручно та оперативно пересуватися. Ситуація з транспортом ще більше ускладнилася в областях заходу України, коли в громадах збільшилася кількість жителів, оскільки туди почали масово їхати люди з регіонів, де ведуться активні бойові дії. Експерт наголосив на важливості розробки громадами програм підтримки розвитку веломережі та сталої мобільності, особливо в період воєнного стану.

Денисенко презентував найбільш успішні практики щодо розвитку мобільності, які вже діють в Україні та за кордоном. Зокрема, розповів, що у Львові започаткували благодійний велопрокат «Ровер.рент». У місті діє 18 точок прокату. Усі бажаючі мають можливість скористатися велосипедом, а для ВПО така послуга безкоштовна. Основна умова – велосипед слід повернути на точку прокату до комендантської години. У місті організовують спеціальні навчання їзди на велосипедах для початківців.

«Місто Львів і «Ровер.рент» домовилися про отримання велосипедів в Данії. Міський планувальник Мікаель Колвілл-Андерсен запустив кампанію Bikes4Ukraine. Організатори акції планують отримати 2 000 велосипедів для ВПО та кошти на облаштування 20 км тактичних велосмуг», – поділився експерт.

Крім того, в Україні активно розвивається кампанія #BikesForUkraine, яка спрямована на деокуповані та прифронтові території, де знищено громадський транспорт та проблеми з пальним. Кампанія охоплює Харків, Суми, Чернігів, Тростянець та Київську агломерацію. Велосипеди збираються для гуманітарних штабів, які розвозять допомогу, співробітників критичної інфраструктури та військових.

Читайте також: U-LEAD пояснює громадам, як формувати і використовувати матеріальні резерви

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-