Україна запропонувала Польщі певні кроки для розблокування кордону - Шмигаль

Україна запропонувала Польщі певні кроки для розблокування кордону - Шмигаль

Укрінформ
Блокада українського кордону з боку окремих польських груп шкодить економіці Польщі, України та Європейського Союзу в цілому.

На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на спільному брифінгу з очільником уряду Польщі Дональдом Туском, передає кореспондент Укрінформу.

«Блокада українського кордону з боку окремих польських груп шкодить економіці Польщі, економіці України та Європейському Союзу в цілому», - заявив він.

Очільник українського уряду зазначив, що завдяки Силам оборони України вдалось розблокувати Чорне море.

«З 17 мільйонів тонн, які за цей рік експортувала Україна в агроекспорті - лише два мільйони транспортується наземним транспортом через наш західний кордон. Решта йде або морем, або через Дунайські порти», - пояснив Шмигаль.

Водночас він наголосив, що водний коридор - дуже чутливий до безпекової ситуації, «тому і далі потребуємо шляхів солідарності».

Читайте також: Шмигаль: Спільна мета України та Польщі - безпечна, квітуча й мирна Європа

«У наших урядів, спільне розуміння важливості цього проєкту. Так само, як і є спільне розуміння того, що питання кордону необхідно вирішувати комплексно. Україна запропонувала певні кроки. Ми дуже ефективно і оптимістично працюємо над цим сьогодні», - підкреслив політик.

Шмигаль нагадав, що українське зерно наразі не потрапляє на польський ринок, адже уряд України запровадив процедуру верифікації чотирьох зернових культур: кукурудзи, ріпаку, соняшника та пшениці.

«Без ліцензії експорт цих категорій не відбувається. Ми зараз такі документи, такі дозволи не видаємо. Будемо видавати їх лише за спільним погодженням з польським урядом», - резюмував урядовець.

Як повідомлялося, 9 лютого поблизу польсько-українського кордону розпочалися протести польських фермерів.

Сьогодні до Польщі прибув з робочим візитом Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, він зустрівся зі своїм польським колегою Дональдом Туском.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-