На скликаному Росією засіданні більшість членів Радбезу ООН засудила обстріли України

На скликаному Росією засіданні більшість членів Радбезу ООН засудила обстріли України

Укрінформ
Переважна більшість промовців на засіданні Ради Безпеки ООН, яке РФ скликала для «засудження» військової допомоги Україні, зосередила увагу на засудженні російських обстрілів цивільних об’єктів, зокрема Дніпровської ГЕС.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

«Російська делегація скликала це засідання, аби ще раз поскаржитися на те, що допомога Україні для її самооборони сприяє продовженню війни, яку розпочав Кремль», – зазначив заступник постпреда США при ООН Роберт Вуд, наголосивши, що за кілька годин до цього Росія завдала «чергового безсовісного масованого удару» по кількох регіонах України та об'єктах енергетичної інфраструктури.

«Ми всі маємо бачити це – цинізм сьогоднішнього засідання таким, яким він є: Росія скаржиться на допомогу Україні, яка захищає цивільне населення й критично важливу інфраструктуру від російських атак», – зауважив Вуд.

За його словами, для продовження агресивної війни Москва закуповує зброю в режимів-ізгоїв, порушуючи резолюції Ради Безпеки ООН.

З кінця грудня 2023 року російські війська випустили по Україні понад 40 північнокорейських балістичних ракет, придбаних всупереч резолюціям Ради Безпеки, нагадав американський дипломат.

Читайте також: Кислиця: Москва в ООН знову цинічно скиглитиме, вдаючи із себе жертву

Загалом з вересня минулого року, додав він, Росія закупила в КНДР понад 10 тис. морських контейнерів, або 260 тис. тонн боєприпасів та матеріалів, пов'язаних з ними.

Своєю чергою постпред Франції при ООН Ніколя де Рів’єра нагадав, що Росія в 13 раз скликала засідання РБ, присвячене поставкам озброєнь, щоб продовжувати кампанію дезінформації.

«Франція засуджує ці нові удари, які завдали шкоди численним об'єктам інфраструктури, у тому числі греблі Дніпровської ГЕС та кільком електричним підстанціям», – зазначив посол.

За його словами, немає іншого способу змусити Росію припинити війну, окрім як допомагати Україні.

«Ми не можемо дозволити Росії виграти цю війну. Капітуляція України стала б поразкою для всіх нас. Вона відкрила б двері для подальшої агресії з боку держав, які мають намір територіального завоювання та анексії силою. Це був би сигнал, що ми відмовилися від захисту принципів Статуту ООН. Це був би закон джунглів», – зауважив де Рів’єра.

Ось чому Франція й надалі підтримуватиме український народ у його праві на самооборону – як на двосторонньому рівні, так і через Європейський Союз, наголосив він.

Читайте також: Макрон: Той, хто думає, що Росія зупиниться на Україні, помиляється

«Ми посилимо наші зусилля з постачання українській армії необхідних їй боєприпасів», – додав постпред.

Також він зазначив, що «Росія зберігає свої нереалістичні цілі й не має наміру брати участь у переговорах у дусі доброї волі». Тому лише допомагаючи Україні, можна створити умови для «переговорів про справедливе й довгострокове врегулювання конфлікту», сказав французький дипломат.

На думку політичного координатора постпредства Великої Британії при ООН Томаса Фіппса, «спроби Росії заплутати й відвернути увагу від реальності» марнують час Радбезу і не можуть нікого переконати.

«Ціна неоімперського марнославства» Путіна є високою, зокрема, і для самої Росії, зазначив він. «Росія не може перемогти, тому що життєво важливо, щоб імперіалізм і колоніальна ідеологія відійшли в минуле», - наголосив британський дипломат.

Як повідомлялося, у п’ятницю Рада Безпеки ООН на запит Росії провела засідання для обговорення поставок зброї Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-