Заступниця генсека засудила на Радбезі ООН російські напади на енергооб’єкти України

Заступниця генсека засудила на Радбезі ООН російські напади на енергооб’єкти України

Укрінформ
Удари Росії по енергетичній інфраструктурі України є неприйнятним, заявила заступниця генсека ООН з питань роззброєння Ізумі Накаміцу на засідання Ради безпеки ООН у п’ятницю, скликаному Росією для обговорення західних постачань зброї України.

Про це передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

«Тільки сьогодні вранці з'явилися повідомлення про масовану хвилю атак ракетами і безпілотниками, спрямовані проти енергетичних об'єктів в Україні, у тому числі в другому за величиною місті країни Харкові, внаслідок чого понад 1 млн чоловік залишилися без електропостачання. Також надходять повідомлення про вплив на водопостачання», - підкреслила вона.

За її словами, масштаби руйнувань жахають.

«Завдання ударів по енергетичній інфраструктурі, що забезпечує основні цивільні послуги, є чорно-білою проблемою. Це просто неприйнятно. Цивільні особи та цивільна інфраструктура не повинні бути об'єктами невибіркових нападів», – наголосила Накаміцу.

Вона розповіла, що від часу останнього обговорення цієї теми в січні «надання військової допомоги та зброї і боєприпасів українським збройним силам тривали в контексті повномасштабного вторгнення в Україну, розпочатого Російською Федерацією в порушення Статуту і міжнародного права».

Читайте також: Кислиця: Москва в ООН знову цинічно скиглитиме, вдаючи із себе жертву

За її словами, велика частина інформації від урядів про їхнє постачання систем озброєння і боєприпасів Україні доступна з відкритих джерел.

Згідно з повідомленнями, ці поставки включали важке озброєння, зокрема танки, бойові броньовані машини, літаки, вертольоти, артилерійські системи великого калібру, ракетні комплекси та БПЛА, а також боєприпаси з дистанційним управлінням, стрілецьку зброю й легкі озброєння.

Заступниця генсека вказала на поставки зброї Росії з Ірану та Північної Кореї.

«Надходили повідомлення про те, що держави передають або планують передати російським збройним силам таку зброю, як БПЛА, балістичні ракети і боєприпаси, і що ця зброя використовувалася в Україні», – сказала Накаміцу.

Вона наголосила, що будь-яка передача зброї має здійснюватися в рамках міжнародно-правових рамок, зокрема відповідних резолюції Ради Безпеки ООН.

Як повідомлялося, резолюції Радбезу ООН забороняють країнам торгівлю зброєю з Північною Кореєю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-