Увесь діалог із НАТО зводиться до прохань «вести себе спокійно» на саміті у Вашингтоні - Стефанішина

Увесь діалог із НАТО зводиться до прохань «вести себе спокійно» на саміті у Вашингтоні - Стефанішина

Укрінформ
Сполучені Штати не дають розвиватися діалогу про запрошення України до НАТО і весь діалог із союзниками та штаб-квартирою Альянсу зводиться до прохань «вести себе спокійно».

Про це заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина на XVI Київському безпековому форумі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми поки що не знайшли тієї людини серед усіх країн-союзників і штаб-квартири, з якою ми могли б про це говорити по-справжньому. Тобто зараз весь діалог із союзниками з штаб-квартири зводить до: «Будь ласка, ведіть себе спокійно на Вашингтонському саміті, тому що ми не знаємо, який буде твіт Трампа після зустрічі лідерів». Це якщо дуже коротко», – сказала вона.

Читайте також: Лише запрошення України до НАТО дасть світу шанс повернутися до справжньої безпеки - Єрмак

Стефанішина зауважила, що Україна не говорить про членство в НАТО, а про запрошення, як юридично зобовʼязуючий формат, який гарантуватиме членство в Альянсі. Водночас, на її думку, союзники не думають, що НАТО має механізми, які дозволять захистити Україну або політично її підтримати, тоді як запрошення є юридичною гарантією, що за спиною союзників, за спиною України не буде ніяких перемовин.

«Я думаю, що самі союзники не вірять зараз у НАТО», – наголосила урядовиця.

Стефанішина також пояснила, що Україна та члени Альянсу мають різне сприйняття самітів лідерів: «Це нетворкінґ, умовно кажучи, тому нас закликають «не псувати атмосферу», тому це рішення може бути ухвалено в будь-який момент, нам не потрібно чекати зібрання лідерів, але, звичайно, у нас сьогодні немає візаві, з яким можна вести навіть цей діалог».

Читайте також: Посол Британії у НАТО не очікує на Вашингтонському саміті прориву щодо заявки України

Ключовимми противниками запрошення України до НАТО віцепремʼєрка називає Сполучені Штати та Німеччину і зараз США не дають можливості діалогу навіть розвиватися.

На уточнююче запитання, як розвивається діалог з Америкою Стефанішина відповіла: «Ніяк. Вони теж готуються до Вашингтонського саміту і ми готуємося, але якось разом не виходить».

Як повідомлялося, наступний саміт Організації Північноатлантичного договору відбудеться у липні 2024 року у Вашингтоні.

Читайте також: Запрошення Україні до НАТО треба надати на саміті в липні - Расмуссен

Президент Володимир Зеленський у виступі перед дипломатами 22 грудня заявив, що ефективна підготовка до Вашингтонського саміту - це одна з ключових цілей 2024 року.

Фото: ksf.openukraine.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-