Історія засудить Путіна за авторитаризм і вторгнення до України - глава МЗС Канади

Історія засудить Путіна за авторитаризм і вторгнення до України - глава МЗС Канади

Укрінформ
Псевдовибори президента РФ супроводжувалися численними порушеннями й не відповідали міжнародним стандартам.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це в Оттаві заявила міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі.

Канада глибоко стурбована порушеннями виборчого процесу, що завершився у Росії 17 березня 2024 року. Росія порушила міжнародні правила проведення виборів, зобов’язання щодо виконання яких вона раніше взяла на себе, в тому числі згідно із Копенгагенським документом 1990-го року. Канада засуджує проведення голосування на окупованих територіях України, що грубо порушує міжнародне право”, - сказала Жолі.

На її переконання, “президентські вибори у Росії не були демократичним процесом та не відповідали міжнародним стандартам”. “Серед порушень були: упереджена й не інклюзивна процедура висунення кандидатів, зловживання державними ресурсами на користь кандидатури Володимира Путіна, вкрай незбалансоване медіа висвітлення, брак громадського обговорення політичних питань та нестача гарантій таємності під час електронного голосування. Система працювала таким чином, аби сприяти одному кандидату й позбавити виборців сутнісного вибору ще задовго до початку голосування”, - наголосила глава МЗС Канади.

Вона додала, що “на жаль, для російського народу, Путін збудував політичну систему, в якій заперечуються права людини”. “Його опонентів арештовують та змушують мовчати, вільні медіа не функціонують, а громадян позбавляють справжніх політичних виборів”, - зауважила Жолі.

Читайте також: Реакція на російські «вибори» за кордоном: «рекорд завдяки репресіям», «майже як Саддам»

За її словами, “Путін пропонує своєму народу та світу похмуре бачення, згідно із яким військова агресія за кордоном супроводжується політичними репресіями всередині країни”. “Хоча він може святкувати сьогодні, історія погано оцінить Путіна за його авторитаризм, війну та незаконну спробу анексії території сусідньої держави”, - підсумувала міністр.

Як повідомлялося, псевдовибори у РФ відбулися 15-17 березня.

Президент Володимир Зеленський заявив, що жодної легітимності у цих так званих "виборів" немає та бути не може.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-