Безпекова угода з Японією буде укладена у найближчому майбутньому - ОП

Безпекова угода з Японією буде укладена у найближчому майбутньому - ОП

Укрінформ
У найближчому майбутньому буде укладена «доволі сильна і потужна» двостороння безпекова угода з Японією, вже проведено кілька раундів переговорів.

Про це заявив заступник керівника Офісу Президента, дипломатичний радник Президента Ігор Жовква на IV Форумі Україна-Японія «Особливе глобальне партнерство. Україна і Японія в контексті російської війни», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У минулому році було проведено кілька раундів двосторонніх переговорів з Японією. Ми домовились з японською стороною не розкривати на публіку перебіг переговорів. Але така угода буде укладена у дуже близькому майбутньому, і ви побачите, що це буде доволі сильна, потужна угода. Бо не може бути іншої угоди з такою країною, як Японія», - сказав Жовква.

Він нагадав, що саме під час головування Японії у G7 торік на полях саміту НАТО відбулося підписання дуже важливої декларації на підтримку України про гарантії безпеки, яка "увійде в підручники дипломатії". На сьогодні, за словами заступника керівника ОП, до декларації приєднались 32 держави.

«Декларація говорить про те, що Україна отримає гарантії безпеки для себе, бо вона зараз бореться проти російської агресії, але вона також гарантуватиме безпеку у своєму Центрально-Східноєвропейському регіоні. І не лише інші країни будуть гарантувати безпеку Україні, а й Україна, у свою чергу, якщо буде така необхідність, готова гарантувати безпеку тих держав, з якими вона уклала або укладатиме відповідні угоди надалі», - зазначив Жовква.

Читайте також: У Японії немає жодної «втоми від України» - посол Корсунський

Він також нагадав, що Україна вже уклала сім двосторонніх безпекових угод, з яких п'ять - із державами - членами G7. На сьогодні тривають переговори ще з 10 державами щодо укладання відповідних угод. Це країни Північної Європи, Балтії, інші держави - члени ЄС, підкреслив заступник керівника ОП.

Жовква наголосив, що Україна створює нову архітектуру безпеки в європейському регіоні, бо говорити про безпеку в Євроатлантичному регіоні без України вже неможливо.

Він також зауважив, що Японія бере участь у всіх пунктах Формули миру, яку запропонував Президент України, але лідерство тримає у питанні ядерної безпеки.

«Хочу відзначити дуже важливу роль Японії у реалізації Формули миру. Ми провели 10 засідань робочих груп. На кожному такому засіданні позиція Японії була чіткою, важливою і переконливою. Зараз ми продовжуємо підготовку до Глобального саміту миру. Він відбудеться незабаром у Швейцарії. Хочу відзначити роль Японії у реалізації конкретних пунктів Формули миру. Вагоме лідерство Японії у пункті першому, що стосується ядерної безпеки, то тут усе зрозуміло. Але Японія бере участь і у всіх інших пунктах і дуже активно», - зазначив Жовква.

Заступник керівника ОП підкреслив, що Японія знає на своєму прикладі, що таке ядерна безпека, вона чітко виступає проти того, що країна-агресор в односторонньому порядку шантажує увесь світ або використанням ядерної зброї, або коли захоплює найбільшу у Європі Запорізьку АЕС, і буквально під дулами автоматів змушує просто виживати персонал станції, а своїми навмисними діями дійсно може призвести до глобальної ядерної катастрофи.

Як повідомляв Укрінформ, 12 липня 2023 року на полях саміту НАТО у Вільнюсі лідери країн G7 погодили Спільну декларацію про підтримку України. У документі йшлося, зокрема, про роботу над двосторонніми довгостроковими зобов'язаннями та домовленостями у сфері безпеки.

Читайте також: Україна сподівається, що санкційна політика Японії проти РФ стане прикладом для інших країн - Жовква

8 січня 2024 р. Президент Володимир Зеленський затвердив склад делегації для переговорів про гарантії безпеки для України.

На виконання домовленостей вільнюського саміту НАТО Україна укладає двосторонні безпекові угоди із країнами-членами Альянсу. Вже укладені такі угоди із Великою Британією, Францією, Німеччиною, Данією, Канадою, Італією та Нідерландами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-