Наратив РФ про нелегітимність Зеленського не має під собою жодних юридичних підстав - Стефанчук

Наратив РФ про нелегітимність Зеленського не має під собою жодних юридичних підстав - Стефанчук

Укрінформ
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що наратив Російської Федерації про начебто нелегітимність Президента України Володимир Зеленського із травня поточного року не має під собою жодних юридичних підстав.

Про це він сказав у інтерв’ю «Суспільне новини», відповідаючи на запитання, чи мають право на існування дискусії про легітимність Президента Зеленського із травня 2024 року, які поширюються в соцмережах, в тому числі - Росією, передає Укрінформ.

«Як і в Голови Верховної Ради, і правника, у мене позиція одна: цей наратив Російської Фередації не має під собою жодних юридичних підстав. Я розумію всю недосконалість Конституції України, яка писалася у той час, була системою компромісів, але я точно знаю, що Конституція містить статтю 108 , де чітко передбачено, що Президент України виконує свої зобов’язання до моменту, поки не вступить у свої повноваження наступний Президент. Це так званий принцип безперервної влади, який закладений у Конституції України. І тому до цього моменту Президентом України був, є і залишатиметься Володимир Олександрович Зеленський», - наголосив Стефанчук.

Також він повідомив, що в Україні «чітко визначено право, хто може звернутися до Конституційного Суду».

Читайте також: Зеленський назвав заяви про його нелегітимність з травня наративом Росії

«Це Президент України, це 45+ народних депутатів, це Уповноважений з прав людини і ще низка можливостей.

Я думаю, що сьогодні в українському суспільстві немає жодних сумнівів щодо легітимності президента. Але якщо хтось звернеться, це вже обов’язок Конституційнго Суду дати тлумачення цим положенням. І я глибоко переконаний, що Конституційний Суд, який дуже багато коли демонстрував свою державницьку позицію, дасть чітке юридичне роз’яснення цим питанням», - додав Голова ВР.

Як повідомлялося, 20 травня 2019 року Володимир Зеленський склав присягу Президента на вірність українському народові на урочистому засіданні Верховної Ради.

Вибори глави держави мають відбутися, за законом, в останню неділю березня п'ятого року повноважень президента. Однак відповідно до режиму воєнного стану, який запровадила Верховна Рада 24 лютого 2022 року, проведення виборів заборонено.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-