Боррель в ООН висловив солідарність з Україною та викрив брехню російського посла

Боррель в ООН висловив солідарність з Україною та викрив брехню російського посла

Укрінформ
Повага до Хартії ООН та солідарність з Україною, яка протистоїть агресії Росії, відповідають інтересам не лише України, але захисту територіальної цілісності будь-якої країни світу.

Про це сьогодні у Нью-Йорку, під час виступу на щорічній сесії Ради Безпеки ООН, що присвячена співробітництву між ЄС і Організацією Об’єднаних Націй, заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель. Як повідомляє Укрінформ, повний текст його виступу оприлюднений на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Вже більше двох років ми є свідками грубого порушення міжнародного права постійним членом цієї Ради Безпеки, який свідомо розпочав агресивну війну проти суверенної держави, проти України, безпеку якої він мав би гарантувати. З початку цієї війни, яка є атакою на Хартію ООН, Європейський Союз виявив солідарність з Україною, надав їй виключну економічну, фінансову та військову допомогу», - зазначив Боррель.

Він підкреслив, що підтримка України з боку ЄС - «не лише справа збереження фундаментального принципу міжнародного права - територіальної цілісності суверенних держав, але також відображує рішучість європейців захистити нас всіх проти небезпеки, яку зараз несе Росія для нашого миру й безпеки».

У заключному слові за підсумками засідання він висловив вдячність більшості членів РБ ООН за високу оцінку зусиллям Євросоюзу у захисті міжнародного права та стабільності, та висловив подив, що посол РФ назвав Європейський Союз «агресивним блоком».

«Не знаю, чи потрібно плакати або сміятися, коли чуєш, що Росія, саме Росія, - говорить, що Європейський Союз є агресивним блоком. Саме та країна, яка розпочала найбільшу військову агресію нашого часу, вважає ЄС агресивним блоком. Чи хтось з вас відчуває, що він був атакований ЄС? На як багато країн ми скидаємо бомби? Відверто, я сприймаю це із сарказмом, - що саме Росія вважає нас агресивною силою», - сказав Боррель.

Читайте також: Українців не вдасться залякати російськими ракетними ударами - Британія в ООН

Також він нагадав: нещодавно «один такий кандидат на «переобрання», президент Путін» пояснював, чому Гітлер вдерся у Польщу. «Мовляв, Польща так багато зашкодила Гітлеру, що він, бідний, не мав іншого вибору, ніж вдертися до неї. Безумовно, за такої інтерпретації історії не дивно, що нині Європейський Союз може розглядатися як агресивна сила», - додав Боррель.

Він наголосив, що ЄС є міжнародним проектом, який намагається робити найбільший внесок в світові мир і стабільність, та має волю для того, щоб бути важливим геополітичним актором, і не лише економічним.

«Безумовно, ми підтримуємо Україну. Тому що переконані, що ця країна має право на існування, і вона має право захищати себе. Що зараз там відбувається – відкрита агресія. Це було визнано більшістю країн ООН під час голосування Генеральної Асамблеї. Я, зрозуміло, не очікую, що Росія буде захищати верховенство міжнародного права, або відстоювати принципи суверенітету та територіальної цілісності, коли я бачу, що наразі відбувається в Україні», - наголосив Боррель.

Він зауважив, що не збирається вступати у рукопашний бій з Росією, але підкреслив, що для ЄС підтримка України є шляхом підтримки фундаментального принципу територіальної цілісності країн. Євросоюз переконаний, що дипломатичні канали мають завжди залишатися відкритими, оскільки всі війни завершуються, принаймні, станом «не війни».

«Але коли чуєш як ті, хто відповідає за Росію, говорять, що війна буде продовжуватися, поки вони не досягнуть своїх військових цілей, ми вважаємо, що зараз не час для того, щоб припиняти підтримку для України, і це не час для України піднімати білий прапор капітуляції. Тому що вона (Україна – ред.) вже заплатила надто багато, - у вимірі життів та у вимірі добробуту, у вимірі зруйнованої інфраструктури, внаслідок бомбардувань, якими він (Путін – ред.) намагається завершити цю війну, неповажаючі принципи Хартії ООН», - підкреслив високий представник ЄС.

Він наголосив: ЄС виступає за мир. Має бути мир, але це має бути справедливий мир, з повагою до тих принципів, які мають захищати всі члени РБ ООН.

Як повідомлялося, з початку російської агресії проти України Європейський Союз та його країни-члени продовжують надавати Україні суттєву політичну, економічну, фінансову, військову та гуманітарну допомогу. З лютого 2022 року обсяг такої європейської допомоги сягнув більше 85 мільярдів євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-