Шмигаль не виключає впливу виборів на ситуацію з кордоном у Польщі аж до літа

Шмигаль не виключає впливу виборів на ситуацію з кордоном у Польщі аж до літа

Укрінформ
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль переконаний, що Україна і Польща знайдуть спосіб урегулювання кризи на кордоні, водночас не виключає, що передвиборчі настрої у Польщі впливатимуть на ситуацію аж до червня.

Про це він сказав на пресконференції за підсумками чотирьох років роботи уряду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава уряду підкреслив, що всі групи українських товарів їдуть через Польщу транзитом, і назвав маніпуляціями твердження, що "щось заїжджає в Литву, а потім виїжджає".

"Стосовно політичних або емоційних вимог повернути Україну в довоєнні рамки, я вважаю, що Україна зробила величезний прогрес на шляху до євроінтеграції. Сьогодні ми вже перебуваємо навіть не в статусі (виконання) Угоди про асоціацію, а в статусі перемовин (про вступ у ЄС - ред.). Це вже юридично інший статус, тому Єврокомісія, я переконаний, на ці умови не піде - це вже юридично неможливо", - сказав Шмигаль.

Читайте також: Необхідно вивчити питання, чому зростає експорт російських товарів до ЄС - Шмигаль

Він додав, що існують юридичні інструменти у спорах між країнами, а за обмеження тих чи інших експортно-імпортних операцій на польсько-українському кордоні несе відповідальність Єврокомісія і її відповідні департаменти.

"Тому ми працюємо на платформі Єврокомісії і на платформі Координаційної ради. До 28 березня, безумовно, хотілося б вирішити цю кризу. На жаль, не на нашій стороні лежить питання врегулювання цієї кризи, воно лежить на стороні Польщі - польських фермерів, перевізників, польського уряду і суспільства", - зазначив Прем'єр-міністр.

За його словами, Україна готова піти на "певні свідомі пом'якшення" в частині цукру, курятини і вже передала відповідні пропозиції Єврокомісії.

"Я переконаний, що ми знайдемо з Польщею відповідний шлях вирішення цієї кризи, відповідний компроміс. Не переконаний, що ці передвиборчі (настрої) - перед місцевими виборами, і потім наступні вибори в Європарламент, в яких Польща також братиме участь, - не будуть мати впливу аж до червня на ситуацію на кордоні. Скоріш за все, вони будуть мати такий вплив. Але хочу нагадати, що 11 березня у нас заплановане проведення спільної міжурядової українсько-польської комісії з питань торгово-економічного співробітництва. Вона дуже предметно готується, я переконаний, там будуть хороші результати", - спрогнозував Шмигаль.

Читайте також: Шмигаль - про збитки від блокади кордону: Згодом озвучимо, але Польща втрачає більше

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський у відеозверненні 3 березня заявив, що ситуація на кордоні з Польщею, де відбувається блокування руху вантажівок, вийшла за межі економіки та моралі.

Від 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції й відмова Польщі від європейського зеленого курсу.

За цей час сталося п'ять випадків висипання українських агрокультур з вантажних вагонів на колії чи з вантажівок на дороги.

Польські фермери з 13.00 1 березня повністю заблокували КПП «Шегині».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-