Путін уже програв в Україні, але українців треба підтримувати й далі - прем’єр Албанії

Путін уже програв в Україні, але українців треба підтримувати й далі - прем’єр Албанії

Укрінформ
Неоімперіалістична Росія не змогла стерти Україну з карти за кілька днів, як планувала, але Україна продовжує потребувати підтримки вільного світу, зокрема і з боку балканських країн.

Як передає кореспондент Укрінформу, на цьому наголосив прем’єр-міністр Албанії Еді Рама під час відкриття саміту "Україна - Південно-Східна Європа" у середу в столиці Албанії.

"Цю війну обрала не Україна і не наша спільнота країн-однодумців. Це лихо було створено за вибором та задумом лише однієї людини, яка керувалася давньою мрією про імперське минуле. Ваша (Президента України – ред.) присутність тут – це також нагадування про те, що ця людина зазнала поразки", - підкреслив Рама.

Ввін додав, що попри усю свою військову потужність та токсичну пропаганду "неоімперіалістична Росія не змогла повалити демократично обраний уряд України" і їй не вдалося придушити волю українського народу жити у вільній, незалежній і демократичній країні.

"Володимир Путін хотів стерти Україну з карти за лічені дні. Але сьогодні Україна як ніколи міцно пов'язана з Європою і, я вважаю, впевнена у своїй європейській долі більше, ніж будь-коли", - сказав він.

Читайте також: Україна й Албанія уклали угоду про співпрацю

Глава албанського уряду зазначив, що проведення саміту "Україна - Південно-Східна Європа" також засвідчує непохитну солідарність країн регіону з Україною та надсилає заклик до Росії зупинити її війну проти України. "Ми зібралися тут, щоб підтвердити, що ми залишаємося єдиними у нашій реакції. Ми рішуче стоїмо разом з Україною перед обличчям загрози, дуже реальної загрози безпеці Європи та глобальному порядку", - додав Рама.

Прем’єр Албанії також розкритикував "цинічних опортуністів, які стверджують, що допомога Україні у протистоянні з окупаційною армією перешкоджає справі миру". "Я їм хочу сьогодні сказати, що шлях до закінчення цього протистояння - не у роззброєнні жертви, а в тому, щоб змусити злочинця припинити свою агресію. Винагороджування агресора, який захопив територію суверенної країни, шляхом роззброєння жертв агресії не приносить миру. Це створює підґрунтя для нової війни", - наголосив він.

Рама також вказав на те, що країни Західних Балкан мають триматися разом та продовжувати підтримувати боротьбу України за свободу і гідність. "Ми не можемо і не повинні дозволити Росії перемогти, а Україні програти. Такий результат був би неприйнятним. Весь європейський проєкт, включно з існуванням Європейського Союзу, опинився б під загрозою", - наголосив він.

Прем’єр зазначив, що "Албанія зробила все, що могла, і продовжуватиме це робити".

Читайте також: Албанія запевнила Україну у підтримці Формули миру

"Зрештою, для багатьох малих народів, якими ми є і які не хочуть стати їжею російського імперського голоду, нам потрібна абсолютна ясність щодо України, нам потрібна непохитна солідарність з Україною і нам потрібна спільна рішучість підтримувати Україну", - підкреслив глава албанського уряду.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський прибув із візитом до Тирани з метою проведення переговорів з прем’єр-міністром Албанії Еді Рамою та участі у саміті "Україна - Південно-Східна Європа".

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-