ЄС відкриє у Києві Офіс з оборонних інновацій - Урсула фон дер Ляєн

ЄС відкриє у Києві Офіс з оборонних інновацій - Урсула фон дер Ляєн

Укрінформ
Євросоюз відкриє у Києві Офіс із оборонних інновацій, який наблизить Україну до ЄС та відкриє для країн-членів можливість вивчати досвід, який Україна набула на полі бою з російським агресором, а також у галузі оборонних інновацій.

Про це у Страсбурзі під час слухань у Європейському парламенті заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я з гордістю оголошую, що ми заснуємо Офіс із оборонних інновацій в Києві. Це більше наблизить Україну до Європи і надасть можливість нашим країнам-членам скористатися досвідом України на полі бою та інноваціями в галузі оборонної промисловості», - сказала президент Єврокомісії.

Вона нагадала, що протягом років війни ЄС розвіяв сумніви у власній єдності, та поєднав зусилля для надання Україні масованої фінансової, військової та політичної підтримки та має намір продовжувати таку допомогу так довго, як це буде необхідно.

Фон дер Ляєн також зазначила, що Європа повною мірою усвідомлює обсяг викликів у сфері безпеки, що постають перед континентом, а також терміновість зі зміцнення спроможностей збройних сил та оборонної промисловості в країнах-членах ЄС.

«Ми маємо рухатися швидко. Загроза війни може не бути неминучою, але вона не є неможливою. Ризики війни не мають бути переоціненими, але ми маємо бути до них готовими. Це починається із термінової необхідності перебудувати, переоснастити та модернізувати збройні сили країн-членів. Європа має прагнути розвинути та виробити переможні бойові спроможності нового покоління, забезпечити їх виробництво у достатній кількості, за матеріальної та технологічної переваги, яка може знадобитися нам у майбутньому. Це означає турбозміни у спроможностях нашої оборонної промисловості протягом наступних п’яти років», - сказала президент Європейської комісії.

Вона зауважила, що всі ці зусилля підпорядковуються одному простому принципу: Європа має витрачати на оборону більше, краще і в європейський спосіб. Вже наступного тижня, за словами Урсули фон дер Ляєн, Єврокомісія представить пропозиції для першої в історії ЄС Європейської промислової оборонної стратегії, одним з головних пунктів якої буде програма оборонних інвестицій, з пріоритетом на здійснення спільних оборонних замовлень в рамках ЄС. Це, з точки зору Єврокомісії, надішле потужний сигнал для європейської оборонної промисловості.

Читайте також: У Міноборони визначили переможців першого хакатону «Наступ машин»

У цьому контексті Європа має скористатися досвідом використання нових оборонних технологій, що проявилися під час збройних конфліктів у світі, щоб впроваджувати інновації в оборонне виробництво та залишатися на вістрі технологічного розвитку. Саме тому відкриття Офісу з оборонних інновацій у Києві набуває особливо великого значення.

Як повідомлялося, після початку російської військової агресії проти України ЄС та його країни-члени вже надали Україні фінансову, економічну, гуманітарну та військову допомогу, загальний обсяг якої наближається до 90 мільярдів євро. Водночас ЄС виявив слабкі місця у власній системі оборони й безпеки, а також у спроможностях європейської оборонної промисловості, і наразі докладає активних зусиль для їх зміцнення.

Фото: Olivier Hoslet/EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-