Шмигаль: Українська сторона прибула на кордон із Польщею, а польські урядовці - ні

Шмигаль: Українська сторона прибула на кордон із Польщею, а польські урядовці - ні

Укрінформ
Представники Кабінету міністрів України прибули на кордон із Польщею для врегулювання питання блокування, а польські урядовці – ні. Зустріч не відбулася.

Про це Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Останні пів року ми живемо в умовах постійної блокади українського кордону з боку Польщі. Блокади, яка вдарила по нашій економіці та нашим можливостям краще захищатися», – зазначив Шмигаль.

Він нагадав, що місяць тому під час візиту до Києва польський прем’єр-міністр Дональд Туск заявляв, що Польща – найнадійніший і найважливіший союзник України в «смертельній сутичці зі злом».

«Місяць тому ми погоджувалися, що блокування кордону шкодить нашим країнам і що важливо не допустити подібних інцидентів. Пройшов місяць. І ми знову повернулися в цю точку. Тільки тепер ми бачимо відверті провокації. Ми розуміємо складності, з якими стикається польський уряд. І ми готові допомогти у вирішенні цієї ситуації. Ми йдемо на зустріч. Президент України запропонував керівництву Польщі майданчик, аби домовитися та знайти компроміс. Тут, на кордоні. Як рівні партнери та союзники», – додав глава українського уряду.

Читайте також: Туск: зустріч урядів України і Польщі відбудеться 28 березня у Варшаві

Він заявив, що уряд України сьогодні прибув на кордон – віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, віцепрем’єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков, міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, міністр агропромислового комплексу Микола Сольський, заступник міністра закордонних справ Євген Перебийніс, заступник міністра економіки Тарас Качка, заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач, голова Державної прикордонної служби, генерал Сергій Дейнеко, керівник Державної митної служби Сергій Звягінцев. «Але, на жаль, така зустріч з польськими урядовцями сьогодні не відбулась», – підсумував Шмигаль.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський доручив уряду до 24 лютого бути на кордоні з Польщею, щоб розв'язати питання блокування. Він також запросив приїхати на кордон главу польського уряду Дональда Туска, а Президента Польщі Анджея Дуду – підтримати цей діалог.

Водночас глава польського уряду Дональд Туск заявив, що зустріч урядів України і Польщі відбудеться 28 березня у Варшаві, а до цього часу обидві країни працюватимуть на технічному рівні, аби розв'язати економічні проблеми.

Читайте також: Тривала блокада кордону вдарить по економіці України, Польщі та низки країн ЄС - Мінагрополітики

З 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту польських аграріїв на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Польські фермери, блокуючи дороги для руху вантажівок, протестують проти, як вони стверджують, надмірного імпорту українських продуктів на польський ринок.

Тією чи іншою мірою блокада польсько-українського кордону, з невеликими перервами, триває від початку листопада минулого року. У ній брали участь, крім фермерів, також перевізники.

Фото: Шмигаль/Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-