Туск: зустріч урядів України і Польщі відбудеться 28 березня у Варшаві

Туск: зустріч урядів України і Польщі відбудеться 28 березня у Варшаві

Укрінформ
Зустріч урядів України і Польщі відбудеться 28 березня у Варшаві, а до цього часу обидві країни працюватимуть на технічному рівні, аби розв'язати економічні проблеми.

Про це під час пресконференції у Варшаві заявив у четвер глава польського уряду Дональд Туск, передає кореспондент Укрінформу.

“Ще перебуваючи в Києві, ми вирішили з Президентом Зеленським і прем’єром Шмигалем, що перебуватимемо у постійному контакті. Я домовився з паном прем’єром Шмигалем, що зустріч двох урядів відбудеться у Варшаві 28 березня. І я маю сподівання, що до того часу технічні розмови на рівні міністрів і заступників міністрів призведуть до моменту, в якому ця зустріч буде корисною як для кордону, так і взаємного товарообміну”,- зазначив Туск, додаючи, що технічні переговори відбуваються постійно.

На уточнення журналістів, чи зустріч не відбудеться на кордоні раніше, польський прем’єр підкреслив, що він “чітко висловився з цього питання”.

Польський прем’єр наголосив, що українська сторона теж розуміє, що краще продовжувати ці розмови на технічному рівні, щоб “зустріч не була лише символічною”.

Туск підкреслив, що треба розділяти два питання: безумовну підтримку України після нападу Росії і друге питання – захист польського ринку від негативних наслідків лібералізації торгівлі, тобто відкриття кордонів на безмитне ввезення товарів з України. Він зазначив, що уряд намагається розв'язати проблему польських аграріїв, які найбільше постраждали від відкриття кордонів на українські товари.

“У цьому питанні польські аграрії можуть на мене розраховувати, ми перебуваємо у розпорядженні фермерів. Ми повинні визначити лінії компромісу, щоб завершити протест”, - зазначив Туск.

Водночас прем’єр РП наголосив, що уряд не дозволить, щоб біля польсько-українського кордону, використовуючи протести фермерів, "свою активність демонстрували сили, які явно і безсоромно підтримують Путіна, служать російській пропаганді і компрометують Польщу, поляків і протестувальників”. Він додав, що такі дії біля польсько-українського кордону у дні, коли вирішується доля України, є “зрадою національних інтересів” Польщі, і на це буде відповідна реакція.

За словами Туска, завданням уряду Польщі також є забезпечення пропускної здатності транспорту на польсько-українському кордоні, який перевозить військову, медичну та гуманітарну допомогу для України.

“Уряд Польщі у найближчі години впише пункти пропуску на польсько-українському кордоні, а також окремі відрізки доріг та залізниці до об’єктів критичної інфраструктури, аби гарантувати безперебійне постачання військової, гуманітарної і медичної допомоги для України”, - наголосив Туск.

Польський прем’єр також повідомив, що у Варшаві зараз проводить переговори глава МЗС України Дмитро Кулеба, котрий перебуває у постійному контакті з українським колегою Шмигалем.

“Тому немає жодного приводу до занепокоєння, що ці відносини є складнішими, ніж це є насправді”,- констатував польський прем’єр.

Читайте також: Зеленський - щодо пропутінських гасел під час акції на польському кордоні: Це антисолідарно

Напередодні у своєму терміновому відеозверненні Президент Володимир Зеленський доручив уряду найближчим часом, до 24 лютого, бути на кордоні з Польщею, щоб розв'язати питання блокування. Він також запросив приїхати на кордон главу польського уряду Дональда Туска, а Президента Польщі Анджея Дуду – підтримати цей діалог. За словами глави Української держави, на кордоні буде глава уряду України, увесь уряд – від логістики до аграрного сектора, а також міністр оборони України, оскільки блокада на кордоні додає загроз і для постачання зброї на фронт. Зеленський також наголосив, що він особисто також готовий бути на кордоні разом із українським урядом.

Як повідомлялося, з 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту польських аграріїв на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Польські фермери, блокуючи дороги для руху вантажівок, протестують проти, як вони стверджують, надмірного імпорту українських продуктів на польський ринок.

Тією чи іншою мірою блокада польсько-українського кордону, з невеликими перервами, триває від початку листопада минулого року. У ній брали участь, крім фермерів, також перевізники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-