Зеленський - Гельсінській комісії США: Путінська Росія має бути засуджена так само, як нацизм

Зеленський - Гельсінській комісії США: Путінська Росія має бути засуджена так само, як нацизм

Відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський переконаний, що реальне закінчення війни неможливе без повного відновлення справедливості, путінська держава має бути засуджена за свої злочини так само, як і свого часу нацизм.

Про це він сказав у зверненні до учасників слухання Гельсінської комісії США на тему «Притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини проти України: уроки Нюрнберга», передає Укрінформ.

«Жодна війна не може бути по-справжньому завершена без притягнення до відповідальності тих головорізів, які розпалювали цю війну, вбивали й катували, депортували дітей і дорослих і які намагалися жорстоко загасити полум’я свободи та спротиву на окупованих територіях… Хай на шляху правосуддя не буде перешкод! Так само, як нацизм, має бути засуджена й путінська держава», - зазначив Президент.

Він подякував Гельсінській комісії і всім, хто допомагає у її роботі, за організацію цього слухання, яке, за його словами, важливе не лише з погляду роботи комісії і притягнення до відповідальності всіх російських воєнних злочинців. Ця робота важлива також як і сигнал усім людям світу, сказав Зеленський.

Президент зауважив, що сьогоднішнє засідання відбувалося в тому самому місці, де після Другої світової війни правосуддя допомагало закласти основи нового і довготривалого захисту життя та людських прав.

Читайте також: Сьогодні, як і 10 років тому на Майдані, свобода є стимулом для українців боротися - Зеленський

«У залі 600, місці проведення історичних нюрнберзьких процесів над нацистськими чиновниками, суддя Верховного суду США Роберт Г.Джексон виголосив свою знамениту вступну промову. І з одного боку, погана новина, що й тепер, через стільки років, людству доводиться повертатися до Нюрнберзьких принципів, щоб покарати нове масштабне російське зло, яке йде стопами Гітлера. А з іншого боку – все ж добра новина, що є кому повернутися до цих принципів і здійснити правосуддя», - підкреслив глава держави.

Він наголосив, що єдність світу працює заради блага всіх народів і всіх людей світу.

«Спочатку порушуються права людини, потім спалахують війни. Це факт. І так само фактом має стати і те, що реальне, чесне, надійне закінчення війни не може обійтися без повного відновлення справедливості для всіх тих людей, чиї права і життя були розбиті війною», - наголосив Президент.

Читайте також: Затримки в допомозі Україні дуже відчутні на фронті - Зеленський

Він підкреслив, що немає такого злочину проти людяності й життя, який би не скоїла путінська Росія і ті, хто працює на її божевільного диктатора.

«Світ бачив спалені російською армією українські міста й села. Кожен у світі принаймні чув про масові вбивства, які неминуче йдуть за російським триколором по окупованій території. Неможливо змиритися з болем сімей, які були розділені путінською війною та депортацією українських дітей. Ми знаємо поіменно майже 20 тисяч дітей, які були депортовані. І це, ймовірно, лише частина більшої кількості - реально могли бути депортовані сотні тисяч дітей. Дітей, яких Росія відмовляється повертати до рідних і на Батьківщину. Дітей, яких вчать ненавидіти свободу», - наголосив Зеленський.

Крім цього, сказав він, не можна забувати і про мільйони українців, які виживають під російською окупацією, позбавлені елементарних людських прав.

Саме тому, за його словами, Росію потрібно засудити так само, як колись був засуджений нацизм. Президент зауважив, що Путін сам ставить себе в один ряд із Гітлером, виправдовуючи його за Другу світову. Він також намагався зіштовхнути весь вільний світ у ті ж страждання, які приніс Україні і українцям, додав Зеленський.

«Різні народи об’єдналися, щоб допомогти зупинити агресію Росії. І я дякую кожному народові, кожному лідеру, усім політичним діячам світу, які допомогають захищати Україну. Ви справді на правильному боці історії», - сказав глава держави.

Він також закликав усіх, хто має змогу прискорити настання реального миру, який звільнить Україну від російського панування, докласти зусиль.

«Миру, який так само, як і після Другої світової, базуватиметься на засудженні воєнних злочинів. Миру, який забезпечить щасливе і безпечне життя для наступних поколінь. Ми можемо принести такий мир разом, у єдності та з усією необхідною підтримкою», - наголосив Зеленський.

Читайте також: Зеленський подякував Шольцу і Макрону за підписання безпекових угод

Глава держави подякував усім громадянам США, хто цінує свободу так само, як і українці, президентові Джо Байдену і його адміністрації, всім у Конгресі США, хто допомагає, і всім партнерам у всьому світі.

Як повідомлялося, Комісія з питань безпеки та співробітництва в Європі, також відома як Гельсінська комісія США є незалежною урядовою агенцією США, створеною Конгресом у 1975 році для моніторингу та заохочення дотримання Гельсінських угод та інших зобов'язань Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-