Для збереження двопартійної підтримки України треба починати розмову з простими американцями - Клімкін

Для збереження двопартійної підтримки України треба починати розмову з простими американцями - Клімкін

Укрінформ
Для збереження двопартійного консенсусу в США щодо підтримки України треба розмовляти не лише з американськими конгресменами, а починати діалог з простими американцями, які мають різні погляди.

Таку думку висловив у Фейсбуці колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін, передає Укрінформ.

Дипломат зазначив, що голосування в Сенаті США за законопроєкт про допомогу Україні разом з ізраїльською та тайванською, "звісно, хороша історія", однак це "крок, а не стрибок", оскільки далі буде Конгрес, де все "на порядок складніше".

Водночас, на думку Клімкіна, незалежно від результатів розгляду в Конгресі перед нами постає головне питання в американсько-українських відносинах - чи існує двопартійний консенсус щодо України?

"Без перебільшення, це питання "життя або смерті". Чи є сплеск політичних, і не тільки, емоцій під час передвиборчої кампанії в США тим, що заважає цьому консенсусу, чи тим, що показує його руйнування? Моя відповідь - (консенсус) ще існує, але в стані коми. Його не врятувати лише розмовами з американськими конгресменами, хоча вони очевидно потрібні та необхідні. Але ми маємо вийти за межі зони комфорту і почати розмовляти з американцями", - вважає ексміністр.

На його переконання, розмовляти треба з тими громадянами США, які взагалі не цікавляться зовнішньою політикою, а також з тими, хто має відмінні від нас погляди і пріоритети і переймається, наприклад, подіями в Газі, але не цікавиться Україною.

Клімкін застеріг, що достукатися до них – "непроста історія".

"Цього не вдасться добитися розмовами про російську загрозу, потрібні позитивні емоції належності українців до Заходу через спільні, зокрема, християнські цінності. Лідери західних країн мають для нас зробити набагато більше, однак ми вже переступили межу, коли це стає можливим через тиск власних громадян", - констатував колишній міністр.

Читайте також: Якщо Конгрес провалить зовнішню допомогу, у світі більше не рахуватимуться зі США - Кірбі

Він додав, що інакше ми залежатимемо від рішень "кількох політиків, що розкладають геополітичні пасьянси", а наша європейська та євроатлантична інтеграція перетвориться на геополітичну гру, результат якої залежить не від нас.

"Багатьом ідея достукатися до людей здається майже неймовірно складною, але саме в цьому наш шанс. Координація цієї історії має бути за громадянським суспільством, державою та бізнесом - на рівних умовах - і в ній є місце для кожного", - переконаний дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, Сенат США у фінальному голосуванні підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню у 95 млрд доларів, 61 млрд з яких - для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-