Інтерв'ю Карлсону: Варшава спростувала 10 фейків Путіна на тему Польщі й України

Інтерв'ю Карлсону: Варшава спростувала 10 фейків Путіна на тему Польщі й України

Укрінформ
МЗС Польщі назвало і спростувало 10 брехливих наративів Путіна на тему України і Польщі в інтерв’ю російського диктатора американському телеведучому Такеру Карлсону.

Про це йдеться в заяві польського зовнішньополітичного відомства, передає Укрінформ.

На тезу Путіна про те, що Україна є “штучним утворенням, яке створили Ленін і Сталін”, у МЗС РП підкреслили, що сучасна Україна як держава утворилася завдяки українському національному руху.

“Більшовики її не створили, а лише завоювали частину її території, зробивши її однією з радянських республік. Україна створена завдяки волі самих українців”,- наголосили у Варшаві.

На наратив російського диктатора про те, що “лівобережжя Дніпра, включно з Києвом, є історично російською землею”, в МЗС Польщі відповіли: “Київ – історична столиця Русі, а Москви на той час не існувало”. У Варшаві додали, що у 1991 році Україна стала незалежною державою з міжнародно визнаними кордонами.

Наратив Путіна про те, що “ідея українців про окрему націю з’явилася в Польщі”, у МЗС РП спростували твердженням, що процес самовизначення українців як окремої етнічної групи відбувався паралельно з аналогічними процесами, що відбувалися в Європі ХІХ століття.

Читайте також: В чому Путін «проколовся», розмовляючи з Такером Карлсоном

“Українську націю ніхто штучно не "вигадував”, - наголосили в польському зовнішньополітичному відомстві.

Фейк Путіна про те, що “на території України були створені бази НАТО”, у Варшаві назвали неправдою: “На території України немає баз НАТО”.

На твердження російського диктатора про те, що “в Україні сталося два державних перевороти, метою яких був штучний розрив зв'язків з Росією”, у польському зовнішньополітичному відомстві відповіли, що під час Помаранчевої революції український народ не погодився на фальсифікацію виборів. 

“Організація ще одного туру виборів дозволила обрати президентом Віктора Ющенка, який фактично набрав більшість голосів. Після Революції гідності президент Петро Порошенко переміг на президентських виборах демократичним шляхом”, - наголосили у Варшаві.

На тезу Путіна про те, що “у 2014 році Москва була змушена захищати Крим, тому що він був під загрозою”, у МЗС РП наголосили, що у 2014 році жодної загрози Криму не було.

“Революція гідності призвела до зміни влади мирним шляхом, шляхом демократичних виборів. Російські "зелені чоловічки" з'явилися в Криму, щоб дестабілізувати ситуацію в Україні”, - наголосили у Варшаві.

Читайте також: Кулеба: Інтерв’ю з Путіним у 2024 році - це все одно, що дати слово Гітлеру у 1944 році

На тезу Путіна про те, що “Польща співпрацювала з нацистською Німеччиною”, у МЗС РП зазначили, що Польща до Другої світової війни намагалася підтримувати добросусідські відносини з Німеччиною, але не було й мови про вступ Польщі в будь-який військовий союз із Гітлером. 

На заяву російського диктатора про те, що “Польща змусила Гітлера розпочати з ними Другу світову війну”, в польському дипломатичному відомстві відповіли, що Варшава якраз відхилила вимоги Гітлера і пропозицію польсько-німецького союзу, спрямовану проти СРСР.

“Саме нацистська Німеччина і радянська влада підписали 23 серпня 1939 року угоду проти Польщі (так званий пакт Молотова-Ріббентропа), що дало можливість Німеччині 1 вересня 1939 року розпочати агресію проти Польщі. Радянська Росія і нацистська Німеччина злагоджено співпрацювали до червня 1941 року наголошує польське МЗС. 

Щодо твердження Путіна про те, що після підписання пакту Молотова-Ріббентропа СРСР повернув свої “історичні землі”, у польському зовнішньополітичному відомстві наголосили, що СРСР підступно напав на Польщу 17 вересня 1939 року, проводячи в атмосфері терору і шахрайства так звані народні референдуми на окупованих територіях РП. У Варшаві зауважили, що нинішня західна Україна ніколи не належала до Російської імперії.

Читайте також: В «американському» інтерв’ю Путін лише повторив застарілу пропагандистську брехню - Єврокомісія

Як повідомляв Укрінформ, одіозний американський телеведучий Такер Карлсон узяв у Москві інтерв’ю з кремлівським лідером Володимиром Путіним. У цьому зв’язку колишні й чинні депутати Європейського парламенту закликали запровадити санкції проти Карлсона, який неодноразово піддавався критиці за поширення російської пропаганди та кремлівських наративів щодо війни в Україні.

Фото: Lukas Plewnia / flickr.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-