В ОП обговорили гарантії безпеки із заступницею міністра закордонних справ Естонії

В ОП обговорили гарантії безпеки із заступницею міністра закордонних справ Естонії

Фото
Укрінформ
Заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква провів зустріч із заступницею міністра закордонних справ Естонської Республіки Кюлліке Сілласте-Еллінг під час якої співрозмовники обговорили безпекову угоду.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс Президента.

Жовква подякував естонській стороні за нещодавнє консенсусне рішення лідерів Європейського Союзу про створення нового фінансового інструменту для України Ukraine Facility обсягом 50 млрд євро на 2024–2027 роки. Заступник керівника Офісу Президента поінформував естонських колег про наступні кроки України на шляху до фактичного відкриття переговорів про членство в ЄС.

Основну увагу було приділено питанню надання Україні дієвих гарантій безпеки, як це передбачено Спільною декларацією про підтримку України, ухваленою на Вільнюському саміті НАТО торік у липні.

Учасники зустрічі обговорили структуру майбутньої двосторонньої безпекової угоди та її тематичні блоки. Було домовлено про якнайшвидший початок переговорів щодо її укладення.

Заступник керівника Офісу Президента відзначив лідерство Естонії в низці пріоритетних сфер.

Читайте також: Україна і Німеччина можуть підписати угоду про гарантії безпеки цього місяця - ЗМІ

«Дякуємо за проактивну позицію вашої держави в питаннях використання заморожених російських активів для відновлення України, притягнення агресора до відповідальності, а також необхідності продовження санкційного тиску на Російську Федерацію. Цінуємо лідерську роль Естонії у сферах ІТ та кібербезпеки. Відповідні положення мають бути належним чином відображені в нашій майбутній безпековій угоді», – наголосив Ігор Жовква.

Окремо співрозмовники обговорили реалізацію Української формули миру та підготовку до Глобального саміту миру. Заступник керівника Офісу Президента акцентував на важливості спільної роботи над організацією заходу, зокрема із залучення якнайбільшої кількості держав Глобального Півдня до його проведення.

Як повідомляв Укрінформ, керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак провів телефонну розмову з радником Федерального канцлера Німеччини із зовнішньої політики та політики безпеки Єнсом Пльотнером, обговорили ситуацію на фронті і підготовку двосторонньої безпекової угоди.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-