Путін припустився стратегічної помилки, коли почав війну проти України два роки тому - фон дер Ляєн

Путін припустився стратегічної помилки, коли почав війну проти України два роки тому - фон дер Ляєн

Укрінформ
Путін припустився стратегічної помилки, коли розпочав війну проти України два роки тому.

Про це на сесії Європарламенту під час дебатів заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Два роки тому Путін і Росія розпочали війну проти України, проти її народу, проти нації із залізною волею та з надією на краще майбутнє. Проти їх європейських прагнень. Проти цінностей, які вони поділяють з нами. Проти сучасної реальності та проти європейської історії. Вчинивши так, Путін розпочав боротьбу проти всіх нас, а також проти свободи, самовизначення та демократії. Проти усього, що ми відстоювали більш як 70 років», - наголосила президент Єврокомісії.

За її словами, Україна довела, на що здатен народ, який знає, за що б’ється.

«Деякі люди були здивовані героїчними діями України. Але ніхто не має дивуватися, що, поставши перед приниженням, поневоленням та тиранією, вони обрали спротив. Саме тому я ...переконана в одному: Україна переможе. Європа стоятиме з вами на кожному кроці вашого шляху», - сказала Урсула фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що за два минулих роки ЄС надав Україні масовану підтримку - військову, фінансову, суто людську. Це знайшло прояв в історичних рішеннях запровадити санкції та зберегти безпеку Єдиного ринку, в історичному просуванні України на шляху до членства в Європейському Союзі. Зараз, після двох років війни, прийшов час поглянути, звідки почався цей рух і що буде далі.

Початковий пункт, за словами фон дер Ляєн, в тому, що Україна і Європа продемонстрували волю до боротьби, готовність сплачувати високу ціну за власні переконання. І саме це було одним із найбільших прорахунків Путіна у тому місяці лютому, коли він нагромаджував на кордоні війська та планував блискавично швидкий удар по Києву.

«Містере Путін, ви помилилися, тому що не можете зрозуміти, що є рушієм для духу людини, коли вона вільна думати, мріяти, творити і процвітати. Ви не можете розуміти, тому що не можете терпіти усвідомлення, що людське прагнення до свободи завжди перемагає. Путін не може зрозуміти, - якщо дати людям вибір, то вони завжди обирають свободу. У випадку з Україною – вони (українці – ред.) воюють за своє визволення», - наголосила президент Єврокомісії.

Читайте також: Український ВПК має стати частиною європейської оборонної промисловості - фон дер Ляєн

Вона підкреслила: Путін не може зрозуміти, що боротьба українців докорінно відрізняється від війни, яку ведуть російські солдати, життя яких Путін холоднокровно жертвує заради минулого, яке вже зникло, та майбутнього, яке ніколи не існувало. Українці натомість воюють за те, що для них екзистенційно важливе та дуже людське. Саме тому Україна не просто сильніша за Росію, вона фундаментально відрізняється від неї за своєю природою й характером.

«Саме цього Путін ніколи не міг зрозуміти про нас. Саме тому його вторгнення було хибним не лише з моральної точки зору, а й зі стратегічної. Він не розуміє, що таке свобода і чому ми за неї б’ємося. Тому що єдиним його інстинктом є зруйнувати те, чого він боїться. Це пояснює, що саме трапилось упродовж минулих двох років. Замість захоплення Києва, розбрату в ЄС та послаблення НАТО, він отримав прямо протилежне. За допомогою ЄС та наших союзників Україна не лише вистояла проти більшої країни, більшої армії та більшої економіки, а й повернула більше половини територій, окупованих Росією на початку цього конфлікту», - зауважила посадовець.

Вона наголосила, що послання, яке Європейська рада надіслала минулого тижня, є «чітко зрозумілим».

«Дозвольте мені повторити це послання. Європа буде на боці України у кожному дні під час війни та кожного дня після неї. Ось що означає бути європейцем й вірити у своє призначення, щоб залишити за собою те майбутнє, в якому процвітатимуть наші діти», - додала президент Єврокомісії.

Читайте також: €50 мільярдів для України: фон дер Ляєн каже про початок виплат у березні

Як повідомлялося, від початку російської агресії проти України ЄС та його країни-члени надають Україні змістовну політичну, економічну, фінансову, військову та гуманітарну допомогу, загальний обсяг якої вже перевищив 85 мільярдів євро.

Спеціальна Європейська рада, що відбулася 1-го лютого, ухвалила політичне рішення створити Український фонд в розмірі 50 мільярдів євро в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки для негайної бюджетної підтримки України та для підтримки процесів її відновлення й відбудови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-