МЗС країн Євросоюзу обговорять імплементацію військової допомоги для України - Боррель

МЗС країн Євросоюзу обговорять імплементацію військової допомоги для України - Боррель

Оновлено
Укрінформ
Неформальна Рада міністрів ЄС із закордонних справ сьогодні продовжить обговорення ситуації в Україні, зокрема імплементацію зобов’язань щодо посилення військової допомоги.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель перед початком зустрічі у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Одна із тем сьогоднішньої зустрічі – військова підтримка України, яку міністри продовжують обговорювати. Європейська рада доручила нам обговорити це та дійти згоди. Подібна угода була досягнута у цивільному вимірі, (про надання) 50 мільярдів євро, і це дуже добрі новини. Але ми все ще маємо вирішити, як виконати (плани) щодо нашої військової допомоги, як на двосторонньому рівні, так і через Європейський фонд миру», - сказав Боррель.

Він нагадав, що країни-члени ЄС від початку російського вторгнення у лютому 2022 року надали Україні військову допомогу на суму понад 28 мільярдів євро, на цей рік обсяг зобов'язань, які були оголошені країнами ЄС, перевищує 20 мільярдів євро.

«Мусимо розуміти, як це буде зроблено на двосторонньому рівні та через Європейський фонд миру, який країни-члени погодилися збільшити», - додав високий представник ЄС.

Іншими темами для обговорення неформальної Ради міністрів ЄС із закордонних справ будуть розвиток ситуації в країнах Африки та партнерство з Туреччиною. Міністри обговорять також розвиток ситуації на Близькому Сході та спільну позицію щодо загострення в регіоні після ударів США по об’єктах в Іраку й у Сирії.

Оскільки зустріч міністрів є неформальною, вона не ухвалюватиме жодних рішень або документів.

Читайте також: Польща підтримує військову допомогу ЄС для України на 20 мільярдів євро - Сікорський

Як повідомлялося, міністри країн ЄС із закордонних справ продовжують обговорювати пропозицію високого представника ЄС щодо створення фонду допомоги для України в межах Європейського фонду миру в обсязі 20 мільярдів євро на наступні чотири роки, тобто по 5 мільярдів щороку. Передбачається, що ці фінансові ресурси будуть спрямуватися не лише на компенсацію країнам-членам наданого Україні озброєння та військового обладнання, а й на розвиток спроможності європейської оборонної промисловості, зокрема щодо збільшення виробництва снарядів для поставок їх в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-