Туск назвав важливим досягненням зустрічі у Брюсселі єдність ЄС у допомозі Україні

Туск назвав важливим досягненням зустрічі у Брюсселі єдність ЄС у допомозі Україні

Укрінформ
Голова польського уряду Дональд Туск назвав важливими досягненнями на сьогоднішньому саміті ЄС згоду на багаторічну фінансову допомогу для України та одностайність у її схваленні.

Про це він сказав на пресконференції у Брюсселі, передає кореспондент Укрінформу.

“Відбулися дві важливі речі. По-перше, маємо багаторічну програму, яка не залежить від вето Орбана через рік чи два. Рішення про всю цю фінансову допомогу – 50 млрд євро на чотири роки - ухвалено сьогодні без додаткової дискусії. Це безпосередня допомога для України - країни, яка бореться з агресією. Також дуже важливо, що це допомога 27 країн, що вдалося зберегти єдність ЄС”, - підкреслив Туск.

За його словами, у Брюсселі в попередні роки не було легко досягати єдності у питанні підтримки України.

“Це змінилося. ... ЄС об’єднаний у зусиллях щодо допомоги Україні у війні з Росією”, - наголосив Туск.

Він повідомив, що країни працювали у різних групах, аби досягти одностайної згоди. Значну роль у досягненні позитивного результату, на думку Туска, відіграла робота так званої розширеної Північної групи (Cкандинавські і Балтійські країни, Польща, Ірландія), “які мали однозначну позицію і були готовими до твердих рішень”. Велике значення, за його словами, також мала однозначна позиція з цього приводу президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

Читайте також: Туск про рішення ЄС щодо допомоги Україні: Орбана вдалось «переконати»

“Не було побоювання, що Єврокомісія шукатиме нагород для когось”, - зауважив Туск.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі глави держав та урядів всіх 27 країн ЄС ухвалили рішення щодо створення в межах багаторічного бюджету ЄС так званого Українського фонду в розмірі 50 мільярдів євро, які будуть спрямовані на негайну фінансову підтримку України, її відновлення та відбудову протягом наступних чотирьох років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-