Уряд вніс до Ради новий законопроєкт про мобілізацію

Уряд вніс до Ради новий законопроєкт про мобілізацію

Оновлено
Укрінформ
Кабінет Міністрів України схвалив і передав до Верховної Ради оновлену версію законопроєкту про мобілізацію. 

Про це стало відомо з сайту парламенту, передає Укрінформ.

Зазначається, що проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» зареєстровано у парламенті під №10449.

Пресслужба Міністерства оборони України у Телеграмі повідомила, що коментарі та зауваження до законопроєкту враховані спільно з Генеральним штабом, урядом та народними депутатами. 

«Цей законопроєкт визначає прозорі правила мобілізаційного процесу, а також необхідне врегулювання прав військовослужбовців та військовозобовʼязаних», - йдеться у повідомленні.

Законотворець пропонує змінити призовний вік громадян з 27 до 25 років.

Пропонується запровадити обов’язок громадянина реєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (далі - електронний кабінет).

Зазначається, що електронний кабінет буде створений на базі реєстру військовозобов'язаних «Оберіг».

Регламентується, що військовозобов’язані протягом 60 днів з дати початку проведення мобілізації зобов’язані уточнити свої облікові дані через ЦНАП, у електронному кабінеті, або у ТЦК та СП за місцем свого перебування або знаходження.

Особа може переїжджати в інші міста без дозволу ТЦК, проте після переїзду має стати на облік за новою адресою.

Читайте також: Мобілізація потребує «цифрових» рішень, щоб ТЦК не ходили вулицями - Зеленський

Проєктом закону пропонується, що повістка про виклик до ТЦК та СП може надсилатись через електронний кабінет.

Зазначається, що днем вручення повістки про виклик до ТЦК та СП є день вручення повістки під розписку або день отримання ТЦК та СП повідомлення про доставлення такої повістки до електронного кабінету.

У разі, якщо громадянин добровільно протягом 10 календарних днів з дня вручення вимоги не з’явився до відповідного ТЦК та СП (закордонної дипломатичної установи України, якщо громадянин знаходиться за кордоном), то ТЦК та СП буде звертатися до суду щодо ряду тимчасових обмежень такого громадянина: у праві виїзду за кордон, у праві керування транспортними засобами, а також щодо накладення арешту на кошти та інші цінності особи - на строк до виконання зобов’язань на вимогу ТЦК та СП.

Водночас документом визначається чіткий термін служби на період воєнного стану.

Передбачається, що добровольці по мобілізації матимуть відстрочку на 2 місяці для вирішення особистих питань і підготовки до мобілізації.

Також документом встановлюється, що після мобілізації, всі громадяни мають проходити обов'язкову військову підготовку 2-3 місяці.

Акцентується, що особа не може бути відправлена одразу на фронт після мобілізації.

Законопроєктом запропоновано скасувати строкову військову службу. Втім замість неї пропонується запровадити базову військову підготовку.

Читайте також: Президент поки не бачить потреби в мобілізації пів мільйона людей

Згідно з проєктом закону, особі віком 18-24 років буде запропоновано самостійно обрати, коли пройти військову підготовку. Сама підготовка буде займати максимум 5 місяців, при цьому за людиною буде зберігатися її робоче місце, чого зараз немає в чинному законодавстві.

Документом пропонується надати право засудженим особам, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, за бажанням бути призваними на військову службу за призовом під час мобілізації.

Водночас військовослужбовцям під час дії воєнного стану передбачається щорічна основна 30-денна відпустка, протягом календарного року. Наголошується, що вона може надаватися частинами, проте має становити не менше 15 календарних днів. Також надається відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більше 10 календарних днів.

Запропоновано, що військовослужбовці звільнені з полону - отримають додаткові 90 днів відпустки із збереженням грошового забезпечення, якщо вони вирішили продовжити службу.

Військовослужбовці зможуть звільнитися у зв’язку із закінченням строку служби (якщо не висловили бажання продовжувати військову службу) - у разі безперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців.

Передбачено, що на особливий період не підлягатимуть призову під час мобілізації здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формами навчання і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий без урахування спеціальності (фаху), а також інтерни та докторанти, педагогічні працівники закладів фахової передвищої освітинаукові та науково-педагогічні співробітники, які працюють не менше ніж на 0,75% ставки.

Встановлюється, що люди з інвалідністю всіх груп - звільнені від військової служби.

Також не підлягають призову жінки та чоловіки, на утриманні яких троє і більше дітей, а також ті, які мають дітей до 18 років, якщо другий з батьків помер, позбавлений батьківських прав або зник безвісти, опікуни дітей з різними розладами та хворобами, опікуни дітей з інвалідністю 1 та 2 групи, опікуни недієздатних осіб, члени сім'ї (не більше однієї особи) першого ступеня спорідненості особи з інвалідністю 1 та 2 групи.

Окрім того, не підлягають мобілізації особи, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час воєнного стану, а також під час АТО.

Читайте також: У комітеті ВР очікують, що Міноборони врахує всі пропозиції до «мобілізаційного» законопроєкту

Бронюванню підлягають держслужбовці категорії «А», а також 50% держслужбовців категорії «Б» та «В», а також особи, які працюють на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Передбачається, що у період проведення мобілізації (крім цільової) громадяни України віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або зняті з нього, зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою уповноваженого представника ТЦК та СП, поліцейського, представника ДПСУ.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці грудня уряд вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби" (№10378).

Документ викликав чимало дискусій у політикумі та суспільстві.

11 січня проєкт повернули на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи – Кабінету міністрів. Невдовзі міністр оборони Рустем Умєров заявив, що його команда підготувала нову редакцію законопроєкту про мобілізацію з урахуванням всіх пропозицій народних депутатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-