Столтенберг обговорить з конгресменами США підтримку України

Столтенберг обговорить з конгресменами США підтримку України

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО на зустрічі з американськими конгресменами має намір обговорити необхідність подальшої підтримки України.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це Єнс Столтенберг сказав у Вашингтоні під час спільної пресконференції з держсекретарем США Ентоні Блінкеном.

«Завтра вперше я зустрінуся з членами Конгресу. І, звичайно, з нетерпінням чекаю на зустріч з ними, щоб обговорити багато питань, включаючи Україну», – заявив генсек НАТО.

За його словами, президент РФ Путін, який розпочав цю війну, «міг би закінчити її сьогодні, якби припинив нападати на сусіда». «Війна також могла б закінчитися, якби Україна перестала захищатися. Але це не означало б миру. Це означало б російську окупацію, а окупація – це не мир», – наголосив Столтенберг.

Він констатував, що позиції за столом переговорів нерозривно пов'язані із ситуацією на полі бою: «Отже, якщо ми хочемо просто миру, то повинні надати Україні більше зброї та боєприпасів. Зброя для України – це шлях до миру».

Генсек також висловив упевненість, що всі союзники з НАТО, у тому числі Сполучені Штати продовжать надавати підтримку Україні. За його словами, перемога Путіна розв’язала б руки «іншим авторитарним лідерам – Північній Кореї, Ірану й Китаю».

Столтенберг нагадав, що попри прогнози експертів, Україна звільнила 50% території, яку РФ окупувала на початку війни. А ЗСУ завдали російській армії тяжких втрат: понад 300 тисяч убитими, знищено тисячі одиниць бронетехніки й сотні літаків, Чорноморський флот з Криму витіснено на схід.

Цього вдалося досягти без участі солдатів країн НАТО, відзначив генсек Альянсу.

«Таким чином, підтримка України – це вигідна угода для НАТО, для Сполучених Штатів і для всіх нас», – додав він.

Окрім того, Столтенберг наголосив, що Вашингтон продемонстрував лідерство в мобілізації союзників з НАТО для підтримки України. «Я розраховую на Сполучені Штати й упевнений, що вони продовжуватимуть це робити, тому що в інтересах США гарантувати, що Путін не переможе в Україні», – підсумував очільник НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-