ЄС готовий до рішучих заходів щодо Угорщини в разі блокування допомоги Україні - Bloomberg

ЄС готовий до рішучих заходів щодо Угорщини в разі блокування допомоги Україні - Bloomberg

Укрінформ
Лідери Європейського Союзу готові до застосування більш рішучих заходів проти Угорщини, якщо прем’єр-міністр країни Віктор Орбан продовжить блокувати пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро на позачерговому саміті ЄС наступного тижня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела.

За словами співрозмовників, лідери держав-членів ЄС готові схвалити пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро на саміті в Брюсселі 1 лютого, незалежно від підтримки Угорщини.

Джерела додають, що якщо Орбан продовжуватиме блокувати цей пакет підтримки України, 26 країн ЄС ухвалять це рішення без нього і підготовка до такого сценарію вже просувається.

Читайте також: Європарламент закликав не піддаватися на шантаж Угорщини

Можливий запасний варіант полягатиме в тому, щоб решта країн-членів ЄС надавали гроші Україні поза бюджетним процесом ЄС.

Співрозмовники додають, що якщо глава угорського уряду вирішить піти цим шляхом, ЄС може розпочати наступний етап штрафних заходів проти Будапешта, що може призвести до позбавлення його права голосу як країни-члена.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо минулого тижня вже попередив інших лідерів, що він захищатиме Угорщину від будь-яких потенційних кроків, спрямованих на те, щоб позбавити уряд Орбана можливості здійснювати свої права в блоці.

Читайте також: Єрмак назвав головне завдання на зустрічі з Кулебою і Сійярто в Ужгороді

Як повідомлялося, під час Європейської ради 14-15 грудня 2023 року лідери країн ЄС ухвалили рішення щодо початку з Україною переговорів про членство, але не змогли досягти консенсусу навколо створення Українського фонду в Бюджеті ЄС, бо проти виступила Угорщина.

Глави держав та урядів європейських країн продовжать обговорення під час спеціальної зустрічі Європейської ради 1 лютого 2024 року. Офіційні особи ЄС сподіваюся, що продовження фінансової допомоги для України підтримають всі 27 країн-членів.

Фото: Vivien Cher Benko/PM’s Press Office 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-