Кулеба у Давосі: Україні потрібні заморожені активи РФ, а не заморожений конфлікт

Кулеба у Давосі: Україні потрібні заморожені активи РФ, а не заморожений конфлікт

Укрінформ
Світ має рухатися до передачі конфіскованих активів Росії Україні, а не до замороженого конфлікту, аби запобігти збільшенню міждержавних конфліктів.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на спільному з британським колегою Девідом Кемероном брифінгу в Давосі, передає кореспондент Укрінформу.

«Коли ми чуємо аргументи деяких експертів чи мислителів про те, що Україні, можливо, варто було би заморозити конфлікт, наша відповідь проста: нам потрібні заморожені активи РФ, а не заморожений конфлікт», - сказав міністр.

Кулеба певен, що таким має бути шлях уперед, аби надіслати чіткий сигнал: якщо ти наважуєшся порушити правила, то ти будеш змушений заплатити за це.

Читайте також: Євросоюз має ухвалити спільне рішення щодо конфіскації заморожених активів РФ - Зеленський

«Якщо не прояснити це зараз, то кількість міждержавних конфліктів і загострень у світі буде зростати, а ціна їхнього вирішення буде набагато вищою, ніж ціна допомоги Україні», - наголосив глава МЗС.

Міністр закордонних справ Британії Девід Кемерон заявив делегатам у Давосі, що є всі підстави для того, щоб заморожені російські активи були використані для допомоги у відновленні України. Про це повідомляє The Guardian.

Кемерон зазначив, що країни, які підтримують Україну, мають сукупний ВВП у 25 разів більший, ніж Росія.

"Ми просто повинні зробити так, щоб наша підтримка мала значення", - сказав він.

На запитання, чи буде законним використання російських активів для відновлення України, він зазначив, що активи вже заморожені.

"Питання полягає в тому, що ми робимо далі. З юридичної точки зору, зростає підтримка ідеї про те, що ці ресурси можуть бути використані в якийсь спосіб. З моральної точки зору, Росія повинна буде виплатити репарації, коли війна закінчиться, тож чому б не використати ці активи зараз?", - сказав міністр.

Читайте також: Прем’єр Бельгії: Ми не кажемо «ні» конфіскації активів РФ, потрібно працювати над механізмом

Він додав, що "безумовно, дуже наполегливо працює" над цим питанням, як і решта членів G7, і він впевнений, що прогрес буде досягнутий.

Кемерон зауважив, що якщо "зменшити масштаб" і подивитися на загальну картину, війна в Україні стала катастрофічною невдачею для Путіна. Він додав, що Росія втратила половину території, яку вона захопила на початку повномасштабної війни, і потрапила під санкції значної частини світової економіки.

"Політичний аспект полягає в тому, що коли Путін розпочав це незаконне вторгнення, світ змінився, і ми повинні змінюватися разом з ним. Зараз ми живемо в більш невизначеному світі, тому нам потрібне інноваційне мислення", - заявив глава британського МЗС.

Він також вказав на прогрес України в Чорному морі, зауваживши, що "з відкритим Чорним морем Україна знову торгує через свої порти".

Кемерон наголосив, що "Україна робила і робить все добре", тому пріоритетним завданням є допомогти країні пережити цю зиму і створити систему, що дозволить Україні перемогти у війні, яка буде тривалою.

Як повідомляв Укрінформ, спецпредставниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер вважає, що процес конфіскації російських активів вимагатиме колективного рішення всіх країн, які мають заморожені кошти РФ у своїх фінансових установах та потребуватиме часу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-