Євросоюз має ухвалити спільне рішення щодо конфіскації заморожених активів РФ - Зеленський

Євросоюз має ухвалити спільне рішення щодо конфіскації заморожених активів РФ - Зеленський

Укрінформ
Відчутного результату від використання заморожених активів Росії для України ще не було, потрібні кроки на рівні Євросоюзу.

Про це під час брифінгу для ЗМІ за підсумками переговорів із Президентом Латвії Едгарсом Рінкевичсом сказав Президент України Володимир Зеленський, повідомляє Укрінформ.

"Відчутного результату від використання заморожених активів російських терористів у України ще не було", - зазначив Зеленський.

Як зауважив президент, перший відчутний крок у цьому напрямку був зроблений Бельгією, яка запропонувала використовувати податок на заморожені російські активи. Зокрема, як нагадав Зеленський, йдеться про суму приблизно 1,7 млрд євро.

"Це допоможе Україні. Але якщо бути чесними та справедливими, то потрібні потужні законодавчі кроки на рівні Євросоюзу. І Україна отримає ті 250-300 млрд євро, які так допоможуть нам. Це буде потужний результат і в першу чергу для тих людей, які втратили все", - сказав Зеленський.

Своєю чергою Президент Латвії Едгарс Рінкевичс також заявив про необхідність спільного рішення ЄС про конфіскацію заморожених російських активів для відбудови України.

«Коли ми говоримо про рішення (США) щодо конфіскації підсанкційних російських активів, я думаю, що там якийсь час відбувалась широка робота щодо цього. Але у нас на рівні Європейського Союзу не такі хороші досягнення. Ми вважаємо, що все ж таки має бути загальне рішення на європейському рівні, і це дозволило б тоді передати ці кошти на відбудову України чи на інші заходи її підтримки», - сказав Рінкевич.

Він додав, що Латвія також працює у пошуках можливих рішень на регіональному рівні з колегами в Естонії та Литві.

«Тут я бачу, що в різних країнах є багато юридичних нюансів. Але, звісно, ціль (використання) цих (заморожених) активів є однозначною. Ці активи мають перейти до нас і потім уже до України», - зазначив Президент Латвії.

Читайте також: МВФ оцінює можливу конфіскацію заморожених російських активів

Як повідомлялося, у жовтні 2023 року Бельгія створила спеціальний фонд для підтримки України обсягом 1,7 млрд євро, який наповнюють з оподаткування заморожених в країні російських активів.

Згідно з повідомленнями ЗМІ, адміністрація президента США Джо Байдена підтримала законопроєкт, який дозволить конфіскувати близько 300 млрд доларів із заморожених російських активів і направити ці кошти на відбудову України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-