Стефанчук анонсував призначення представника Європарламенту в Україні

Стефанчук анонсував призначення представника Європарламенту в Україні

Ексклюзив
Укрінформ
Згодом буде призначений представник від Європейського парламенту в Україні.

Про це Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив в інтерв’ю Укрінформу.

За його словами, Україна має унікальний досвід співпраці з Європейським парламентом, якого донині не мала жодна інша країна. Стефанчук розповів, що Меморандум про взаєморозуміння ретельного готувався представниками Верховної Ради і Європарламенту.

"Ми з Робертою Мецолою підписали його, встановивши низку планів щодо подальшої співпраці. Бо після того, як Україна стане членом Європейського Союзу, ми маємо бути представлені в усіх інституціях ЄС, у тому числі в Європейському парламенті. Цей меморандум – наша підготовча сесія до майбутнього співробітництва", – зазначив спікер українського парламенту.

Голова ВР окреслив положення документа. По-перше, він уточнив, що Меморандум чітко передбачає щорічні плани інтеграції України в Євросоюз. По-друге, Стефанчук підкреслив, що вже оголошено про відкриття представництва Європарламенту в Україні. "І ми зараз обговорюємо те, що Верховна Рада також відкриє представництво в ЄП для взаємної імплементації", – зауважив спікер українського парламенту. По-третє, Голова ВР поінформував, що наразі тривають перемовини щодо того, щоб українські депутати мали можливість бути спостерігачами в Європейському парламенті. Він висловив сподівання, що ці обговорення матимуть позитивний результат, адже народним депутатам України треба переймати досвід роботи європейських колег.

"Також меморандум передбачає більш дрібні моменти нашої співпраці на рівнях апаратів, дослідницьких служб, інших консультативно-дорадчих органів. Окрім того, ми створили парламентський офіс, який допомагає здійснювати експертизу законодавства на предмет відповідності європейським стандартам. Це величезна, але рутинна робота. І вона має бути контрольована. Інакше ми не забезпечимо сумісність зі стандартами Європейського Союзу", – додав спікер українського парламенту.

Водночас Стефанчук констатував, що зараз тільки проговорюється відкриття офісу Європарламенту в Україні.

"Згодом буде призначений представник від Європейського парламенту в Україні. Думаю, що після того, як він приїде і отримає необхідні, скажімо так, вірчі документи, зможемо розпочати роботу над відкриттям офісу. Переконаний, що це відбудеться упродовж року", – підсумував Голова Верховної Ради.

Читайте також: Підтримка ЗСУ та євроатлантична інтеграція: Стефанчук назвав пріоритетні завдання для ВР

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада України і Європейський парламент 28 листопада 2023 року підписали Меморандум про взаєморозуміння.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-