Китай буде важко залучити до мирних переговорів України з РФ, але цього треба прагнути - МЗС Швейцарії

Китай буде важко залучити до мирних переговорів України з РФ, але цього треба прагнути - МЗС Швейцарії

Укрінформ
Китай, який не бере участі у форумі в Давосі, буде важко залучити до мирних переговорів України з Росією, однак цього треба прагнути.

Як передає Укрінформ, про це заявив міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс на зустрічі радників з питань національної безпеки та політичних радників лідерів держав у Давосі, повідомляє SWI.

Один із журналістів запитав, що Кассіс думає про ступінь готовності РФ реально розпочати мирні переговори з Україною. У відповідь той зазначив, що домогтися цього буде «важко, але альтернативи немає, Росія також має бути частиною переговорів, її треба залучати у тій чи іншій формі, український план (Формула миру - ред.) є основою закінчення війни з Москвою. Щодня очікування веде до загибелі десятків мирних мешканців. Ми не маємо права чекати».

При цьому міністр закордонних справ Швейцарії з оптимізмом дивиться на майбутні консультації, наприклад, на майбутньому заході ВЕФ у Давосі. «Однак, як говорилося, метою цих переговорів має бути залучення Росії за стіл переговорів», - додав він.

За його словами, Швейцарія бере участь у численних проєктах в Україні, наприклад, в галузі гуманітарної допомоги та гуманітарного розмінування, і ця співпраця триватиме.

Міністр зазначив, що Росія зараз не виявляє інтересу до припинення вогню. Тому тим більш важливо, щоб країни як Глобального Півдня, так і Глобальної Півночі об'єдналися та працювали на благо миру.

Читайте також: Єрмак назвав пункти української Формули миру, які розглянуть учасники зустрічі в Давосі

«Ми маємо бути готовими до майбутніх мирних переговорів (вже зараз)», - сказав урядовець.

Кассіс ще раз наголосив, що дуже важливою є участь у мирних переговорах країн БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай та Південна Африка). На жаль, Китай не взяв участі у цьому заході, спонукати цю країну до участі (у мирному процесі) буде нелегко. Однак ця мета теж має бути досягнута, зауважив він.

Як повідомляв Укрінформ, у Давосі 14 січня розпочалася четверта зустріч радників з питань національної безпеки та політичних радників лідерів держав щодо реалізації Формули миру.

Серед учасників цієї зустрічі - 81 країна та міжнародна організація. На попередній зустрічі, що відбувалась на Мальті, було 66 учасників.

Фото: Keystone / Gian Ehrenzeller

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-