Комітет соцполітики рекомендує доопрацювати законопроєкт про мобілізацію

Комітет соцполітики рекомендує доопрацювати законопроєкт про мобілізацію

Укрінформ
Комітет Верховної ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів закликав доопрацювати запропонований урядом законопроєкт про мобілізацію.

Про це повідомив перший заступник голови підкомітету Михайло Цимбалюк у коментарі Суспільному, передає Укрінформ.

"Найбільше було зауважень стосовно електронних повісток чи повісток електронною поштою", — зазначив народний депутат.

За словами парламентаря, називалися корупційні ризики, що стосуються керівництва ТЦК, які у випадку неявки мають право накладати обмеження на соціальні послуги, на керування транспортним засобом, на володіння майном і банківськими картками.

"Також ми вимагали конкретики, що стосується строковиків, їхньої демобілізації. І на основі цієї дискусії ухвалено рішення підготувати це окремим законопроєктом. Найближчими днями його зареєструємо і будемо просити всіх керівників фракцій і груп його підписати щодо негайної демобілізації всіх строковиків. Думаємо, що це пройде окремим законопроєктом", — вказав Цимбалюк.

Читайте також: У законопроєкті про мобілізацію є норми, що суперечать Конституції - омбудсмен

Нардеп розповів, що керівництво Міноборони не змогло пояснити комітету, скільки потрібно додаткового фінансування.

"І заступник міністра фінансів Денис Улютін заявив, що у них немає таких розрахунків, а це вже перешкодою, щоб ухвалювати будь-який законопроєкт без фінансово-економічного обґрунтування", — пояснив парламентар.

Цимбалюк підкреслив, окрім цього, були й зауваження і допрацювання щодо броні викладачів ВНЗ, бо нинішня норма, запропонована Кабінетом міністрів, стосується тільки викладачів, які мають науковий ступінь або звання, а інші не мають права на броню.

Читайте також: В Антикорупційному комітеті ВР вказали на низку «проблемних» норм у законопроєкті про мобілізацію

"Ну і дискусії, кого демобілізувати з силовиків, обговорювалися поліцейські, БЕБ, податківці та інші. На що Міністерство оборони сказало, що вони це зроблять окремою постановою Кабміну. Тобто хочуть делегувати їм повноваження. Вважаємо, що це має бути в тілі законопроєкту", — продовжив депутат.

Парламентар додав: "Через це вважаємо, що це найкращий варіант, аби не повертати на допрацювання уряду, а на основі Комітету нацбезпеки, оборони й розвідки зробити єдиний законопроєкт, враховуючи пропозиції альтернативних законопроєктів".

Як повідомляв Укрінформ, 25 грудня Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби" (№10378). Документ викликав чимало дискусій у політикумі та суспільстві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-