Сікорський: Європа має відповісти на обстріли України зрозумілою Путіну мовою

Сікорський: Європа має відповісти на обстріли України зрозумілою Путіну мовою

Укрінформ
Європа має відповісти на останні обстріли Росією території України розширенням санкцій проти Кремля, аби обмежити російські можливості виробництва зброї з контрабандних компонентів, які завозяться в обхід санкцій.

Про це у Фейсбуці написав глава МЗС Польщі Радослав Сікорський, передає Укрінформ.

Як підкреслив Сікорський, з кінця грудня Росія продовжує обстрілювати територію України, в результаті чого десятки мирних жителів загинули, сотні поранені.

“Я вважаю, що ми повинні відповісти на цю останню атаку Кремля мовою, яку розуміє Володимир Путін: посиливши санкції, щоб він не міг виробляти нову зброю з контрабандних компонентів, а також постачаючи Києву ракети великої дальності для знищення російських командних пунктів, складів з боєприпасами, а також баз, з яких запускаються ракети”, - наголосив Сікорський.

Він підкреслив, що рівень готовності у суспільствах країн ЄС і надалі допомагати Україні зберігається на високому рівні. Проте одночасно у ЗМІ з’являється інформація про “втому від війни” у країнах ЄС.

“Чесно кажучи, я не розумію цієї фрази. Тільки українці мають право втомлюватися від війни, адже саме вони втрачають своїх близьких, будинки, квартири, а часто й доробок всього свого життя. Українські воїни захищають незалежність Батьківщини. Вони борються за виживання народу та краще майбутнє для своїх близьких”, - наголосив глава польської дипломатії.

За його словами, багато європейців вважають, що вони повинні підтримувати українців, бо це правильно з моральної точки зору.

“Але треба на кожному кроці підкреслювати, що це відповідає і нашим національним інтересам. Українські війська тримають агресора подалі від кордонів Євросоюзу. Можливий успіх Володимира Путіна не послабить його амбіцій, а навпаки, це буде сигнал Кремлю, що агресія приносить плоди і що відкрита сила є ефективним інструментом дій”, - констатував польський міністр.

Читайте також: У Києві кількість постраждалих від вчорашньої ракетної атаки зросла до 54

Він зауважив, що у країнах, які підтримують Україну, часом лунають голоси, що допомогу Києву потрібно надавати обережно, аби це не призвело до “ескалації конфлікту”.

“Прибічникам цієї тези я можу лише зауважити, що Європа є свідком найбільшої війни після розгрому нацистської Німеччини. Її ініціював російський президент, незважаючи на численні заклики та намагання західних політиків уникнути конфлікту. Чи може розумна людина, знаючи ці факти, повірити, що, обмеживши підтримку жертви, ми заспокоїмо агресора?” - зауважив Сікорський.

Польський міністр зазначив, що його відповідь тим, хто закликає Україну капітулювати перед російськими вимогами, є наступною: “невже вони вірять, що той, хто був готовий пожертвувати життями сотень тисяч людей заради реалізації своїх амбіцій, може задовольнитися шматком території іншої країни?”

“Історія показує, що в таких випадках апетит зростає під час їжі”, - наголосив Сікорський.

Він додав, що “ніколи не бракує кишенькових чемберленів, готових пожертвувати свободою чи територією інших людей заради власного спокою та тиші”.

“Ми не можемо на це погодитися, тому що цей мир, навіть якщо нам вдасться його купити, буде ілюзорним і нестабільним”, - констатував глава МЗС Польщі.

Він зауважив, що союзники охочіше надають військову допомогу, коли видно успіхи на фронті.

“Але справжніх союзників можна впізнати у часи випробувань. Ми повинні продовжувати надавати військову та фінансову підтримку, також залучаючи російські активи, заморожені у наших країнах. За руйнування на території України колись комусь доведеться заплатити. І краще, щоб це зробив винуватець цього нещастя”, - наголосив польський міністр.

Він звернув увагу, що російська агресія проти України - остання колоніальна війна в історії.

“Я вважаю, що Росія повинна програти цю війну. Це в інтересах не лише України і решти демократичної Європи, але й самих росіян. Тільки Росія, позбавлена імперських амбіцій, буде країною, здатною побудувати передбачувану, справедливу державу, яка дбатиме про інтереси своїх громадян, а не посилатиме їх тисячами на смерть”, - підсумував Сікорський.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні глава польського уряду Дональд Туск заявив, що Росія може напасти на Європу через кілька років, якщо європейські країни не зроблять висновків з перелаштування економіки РФ на воєнні рейки і різко не посилять можливості свого оборонно-промислового комплексу.

Російські війська 29 грудня завдали по Україні масованого повітряного удару. З ночі загарбники атакували дронами-камікадзе та ракетами різних типів. Росіяни використали загалом близько 160 засобів повітряного нападу – постраждала низка регіонів. Противітряна оборона України знищила 27 ворожих безпілотників і 88 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55.

Вночі та зранку 2 січня ворог застосував проти України 99 засобів повітряного нападу: ракети різних типів й ударні БпЛА.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-