«Слуга народу» повернула до бюджету майже 49 мільйонів невикористаних коштів – НАЗК

«Слуга народу» повернула до бюджету майже 49 мільйонів невикористаних коштів – НАЗК

Укрінформ
Політична партія «Слуга народу» повернула до державного бюджету 48 мільйонів 967 тисяч гривень невикористаних коштів державного фінансування за 2022 рік.

Про це повідомила пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції, передає Укрінформ.

«Наприкінці грудня 2023 року було відновлено обов'язок для політичних партій подавати звіти, а також обов'язок Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) перевіряти звіти. Тож, розказуємо про перші результати», - йдеться у повідомленні.

В агентстві поінформували, що політична партія «Слуга народу» повернула 48 млн 967 тис. грн невикористаних коштів державного фінансування статутної діяльності за 2022 рік до державного бюджету.

Зазначається, що наразі 4 парламентські партії отримують кошти державного фінансування і у разі невикористання коштів за попередній рік, вони зобов'язані перерахувати залишки невикористаних коштів до державного бюджету.

Водночас повідомляється, що відновлено державне фінансування статутної діяльності політичної партії «Голос».

«За результатами аналізу Уточнюючого звіту та наданих підтверджуючих документів НАЗК встановило, що партія усунула причини, що зумовили зупинення фінансування», - переконують в Нацагентстві.

Раніше, відповідно до висновку НАЗК від 21 грудня 2020 року у звіті політичної партії «Голос» про майно, доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру за 2 квартал 2020 року було виявлене відображення недостовірних відомостей в частині витрат загалом на 1 328 280 грн.

Також НАЗК виявило порушення у звітуванні двох непарламентських політичних партій.

«У звіті партії «Народ» за 4 квартал 2020 року не відображено відомості про фінансові зобов'язання на майже 30 тис. грн, що є адміністративним правопорушенням (ст. 212-21 КУпАП)», - зазначили в НАЗК.

У звіті «Патріотичної партії України» за 4 квартал 2021 року відсутня інформація про майно, доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру від 14 місцевих партійних організацій, що є адміністративним правопорушенням (ст. 212-21 КУпАП).

«Прозоре фінансування та відповідальне звітування політичних партій – шлях до побудови доброчесної демократичної політичної системи, що працює в інтересах виборців та суттєво знижує ризик корупційних зловживань в політичній сфері», - наголошують в НАЗК.

Читайте також: НАЗК підготувало рекомендації, як усунути корупційні ризики у військово-лікарських комісіях

Як повідомлялось, 26 грудня 2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного фінансування та контролю за діяльністю політичних партій» від 23.08.2023 №3337-IX.

Документ передбачає відновлення обов'язку для політичних партій подавати звіти після майже чотирирічної перерви, що виникла спершу через обмеження COVID-19, а згодом — через запровадження воєнного стану. Також відновлено обов'язок Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) перевіряти звіти.

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков зазначив, що політичні партії України повинні подати фінансові звіти до НАЗК для перевірки за період з 2020 по 2023 рік включно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-