Російські приватні військові компанії небезпечні для всього світу - Україна в ООН

Російські приватні військові компанії небезпечні для всього світу - Україна в ООН

Укрінформ
Різноманітні російські приватні військові формування, які Кремль використовує на тимчасово окупованих територіях України, становлять небезпеку для всього світу.

Про це під час засідання Ради Безпеки ООН заявила заступниця Постійного представника України при Організації Христина Гайовишин.

“Ми дуже стурбовані діями російських приватних військових формувань на тимчасово окупованих територіях України. Вони активно залучають у Росії людей із кримінальним минулим і використовують зброю, яка не підпадає під жодні механізми контролю, в тому числі внутрішньоросійські”, - сказала Гайовишин.

Вона звернула увагу, що ці формування діють також і на інших континентах, “тож загроза незаконної торгівлі зброєю, яка витікає із їх діяльності, є дуже серйозною та має розглядатися Радбезом і відповідними міжнародними механізмами”.

Читайте також: Зеленський у США: Україна знищила ядро «Вагнера», і на цьому не зупинятиметься

Гайовишин додала, що Україна, натомість, застосовує зброю, отриману від закордонних партнерів, “саме для використання права на самозахист, відповідно до статті 51 Статуту ООН”. “Ми створили прозорі механізми відстеження використання зброї та боєприпасів, отриманих від міжнародних партнерів для посилення спроможностей оборони й безпеки нашої країни, необхідних для реагування на повномасштабне вторгнення Росії в Україну”, - запевнила дипломатка.

У п'ятницю в Раді Безпеки ООН у Нью-Йорку пройшли відкриті дебати на тему “Подолання загроз, які становлять для миру й безпеки перенаправлення, незаконний обіг і неправомірне використання стрілецької зброї та легкого озброєння й боєприпасів до них”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-