Президентка Єврокомісії ще раз відзначила вражаючу швидкість українських реформ

Президентка Єврокомісії ще раз відзначила вражаючу швидкість українських реформ

Укрінформ
Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн відзначила швидкість, з якою Україна просувається на шляху реформ, необхідних для членства в ЄС, незважаючи на те, що країна постає перед повномасштабною війною, та назвала досягнення України вражаючими.

Про це президент Єврокомісії заявила сьогодні у Брюсселі на прес-конференції за підсумками дводенної зустрічі Європейської ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я супроводжувала зусилля України протягом минулих двох років. Є вражаючим бачити ту швидкість, з якою вони здійснюють реформи, та глибину цих реформ. Для мене це є особливо вражаючим, тому що ця країна постає перед повномасштабною війною. Тож, в той час, як вони б’ється на війні, вони також глибоко віддані та рішуче налаштовані, щоб рухатися вперед», - сказала фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що процес входження до ЄС оснований на заслугах, тож він залежить від самої країни, яка прагне приєднатися до Європейського союзу, - як швидко вона хоче проводити реформи та досягати прогресу у просуванні до Європейського Союзу та до його принципів. Це стосується не лише України, але будь-якої з країн-кандидатів.

«Що можна було відчувати протягом минулих 18-20 місяців - це глибоке розуміння в регіоні, що прийшов вирішальний час, і ви маєте обирати сторону. Не існує більше жодних «сірих зон». Тож я глибоко вражена всіма країнами, які хочуть приєднатися до ЄС, і які увійшли в доповідь про розширення, - як вони всі нарощують амбіції та швидкість у реформах… Я б не хотіла, щоб це було спричинено війною, яка підштовхнула до цього. Але це вражає, - бачити, що ці країни дуже ясно обрали сторону демократії, верховенства права, миру й стабільності», - зазначила президентка Єврокомісії.

Читайте також: ЄС за будь-яких умов знайде шлях стабільного фінансування для України - лідери євроінституцій

Як повідомлялося, 14 грудня Європейська рада ухвалила рішення розпочати переговори про членство в ЄС з Україною і Молдовою, та висловила потужну підтримку та солідарність з Україною у її боротьбі проти російської агресії.

Водночас, за підсумками дискусії в ніч на 15-те грудня глави держав та урядів не змогли досягти консенсусу та ухвалити поправки до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки, які передбачають, зокрема, створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро для бюджетної підтримки України в умовах війни, та для створення умов для її повоєнного відновлення. Розгляд цього питання європейські лідери перенесли на початок наступного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-