Передача Україні доходів від заморожених активів РФ має високі перспективи – радник Єрмака

Передача Україні доходів від заморожених активів РФ має високі перспективи – радник Єрмака

Ексклюзив
Укрінформ
Перспективи схвалення Європейською радою пропозиції Європейської комісії щодо передачі Україні доходів від заморожених активів Російської Федерації високі.

Про це радник керівника Офісу Президента України, секретар Міжнародної санкційної групи Єрмака – Макфола Владислав Власюк розповів в інтерв‘ю Укрінформу.

Він зазначив, що загальна сума заморожених російських активів у країнах світу становить понад 300 мільярдів. Власюк підкреслив, що питання передачі Україні цих активів постійно перебуває на порядку денному всіх офіційних комунікацій, у тому числі найвищого рівня.

“Наша команда, перш за все Мін’юст і Офіс генерального прокурора, розробила багато конкретних кроків і пропозицій – як це може бути реалізовано, як ці кошти будуть використовуватись, як Україна звітуватиме щодо їх використання. Залишилося зовсім небагато зробити, фінальні кроки політичного плану – на боці партнерів”, – зауважив радник керівника ОПУ.

Секретар Міжнародної санкційної групи Єрмака – Макфола висловив сподівання, що цього тижня пропозиція Єврокомісії щодо конфіскації відсотків, які накопичуються від заморожених російських активів у Європейському Союзі, фіналізується.

“Ідеться про близько 200 мільярдів євро. За найконсервативнішою оцінкою, – це 3 мільярди євро на рік, які, ми вважаємо, не мають жодного юридичного зв'язку з Росією, тому вони мають бути передані на користь України, що корисно і нам, і європейським платникам податків. Фіналізація цієї пропозиції – це перший суттєвий, важливий, доконаний крок на шляху до конфіскації всіх заморожених російських активів”, – уточнив Власюк.

Читайте також: Заморожені активи РФ мають бути спрямовані на відновлення України - Шмигаль

Відповідаючи на запитання щодо перспектив схвалення Єврорадою відповідної пропозиції Європейської комісії, він заявив: “Щодо конфіскації відсотків – високі. Це питання незначного часу і деяких технічних нюансів. Щодо конфіскації “тіла активів” – продовжуємо працювати”.

Як повідомлялося, Європейська комісія 12 грудня схвалила підготовлену пропозицію про механізм використання доходів від заморожених суверенних активів Російської Федерації на користь України. Європейська рада має розглянути відповідну пропозицію та ухвалити щодо неї рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-