Збереження єдності ЄС щодо допомоги Україні не є предметом торгів - прем’єр Бельгії

Збереження єдності ЄС щодо допомоги Україні не є предметом торгів - прем’єр Бельгії

Укрінформ
Європейський Союз має надіслати потужний сигнал підтримки для України, і збереження єдності навколо цього питання для Європейського Союзу не є предметом «базарної логіки», коли одне питання «торгується» в обмін на інше.

Про це сьогодні у Брюсселі, в кулуарах Європейської ради, заявив прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це дуже важливо, щоб ми надіслали потужний сигнал нашим українським друзям, перш за все, щодо військової та фінансової підтримки, а також щодо розширення. Наша Європейська єдність була вирішальною у підтриманні нашої безпеки, ми створили простір для такої єдності, і вона не має бути порушена тими, хто хоче піддати Європейський континент небезпеці», - сказав бельгійський урядовець.

Він зауважив, що протягом років ЄС мав приймати інколи дуже важкі рішення, і у таких зусиллях дотримання єдності є вирішальним фактором.

«Я не хочу вдаватися до базарної логіки, коли ми маємо торгувати одними речами в обмін на інші. Йдеться про безпеку для України, про надання їм (українцям – ред.) військової та фінансової допомоги, і це обговорення, не має нічого спільного з обговоренням верховенства права в Угорщині», - зазначив Александр Де Кроо, відповідаючи на запитання журналістів.

При цьому він заперечив, що питання про початок переговорів з Україною може бути «відділеним» від розгляду питання про такі переговори з іншими країнами.

«Єврокомісія зробила свою пропозицію, і такий широкий пакетний підхід є вірним шляхом для руху вперед. Тож давайте утримувати все це в пакеті», - сказав прем’єр-міністр Бельгії.

За його словами, членство в ЄС вимагає від країн-кандидатів реформ високого рівня, й Україна та інші країни протягом минулих місяців дійсно виконали роботу, якій можна аплодувати. Але й Євросоюз також має виконати своє «домашнє завдання» та підготуватися до подальшого розширення. Це може забрати певний час, але цей процес вже почався.

«Люди говорять, що це важка Європейська рада. Але це саме та причина, з якої ми зустрічаємося, щоб вирішувати складні проблеми…. Послання єдності було тим, чого Росія не очікувала, вона завжди дотримувалася стратегії на роз’єднання Європейського Союзу. Ми були дуже успішними у збереженні єдності, і це є послання, що ми маємо намір оберігати наше населення. Ми, всі 27 країн, будемо разом, і будемо захищати одне одного», додав Александр Де Кроо.

Читайте також: Євросоюз всупереч очікуванням Росії має продемонструвати силу та єдність - МЗС

Як повідомлялося, сьогодні в Брюсселі відбувається засідання Європейської ради. Протягом двох днів лідери країн ЄС розглядатимуть рішення, що мають для України історичне значення. Зокрема, йдеться про початок переговорів між ЄС та Україною щодо членства, а також про створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро в уточненому довгостроковому бюджеті ЄС на 2024-2027 роки.

Фото: facebook.com/alexanderdecroo

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-