Шольц лобіюватиме на Єврораді початок переговорів про вступ України в ЄС

Шольц лобіюватиме на Єврораді початок переговорів про вступ України в ЄС

Укрінформ
Канцлер ФРН Олаф Шольц буде лобіювати в Брюсселі під час зустрічі з главами держав і урядів ЄС 14-15 грудня продовження фінансової підтримки України та початок переговорів про вступ країни до Євросоюзу.

Про це він заявив у Бундестазі в середу в «урядовій заяві» перед початком Європейської ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я буду виступати за сталу допомогу Україні, адже йдеться про безпеку Європи», - заявив Шольц, закликавши водночас бути «реалістами» з огляду на позицію окремих країн.

Він зазначив, що Росія вже повністю переорієнтувала свою економіку на потреби війни: оборонна промисловість працює на всю міць, в армію набирають дедалі більше людей, Путін без жалю посилає на фронт десятки тисяч переважно молодих росіян. 

За словами Шольца, «все це свідчить про те, що Путін як і раніше твердо налаштований поставити Україну на коліна у воєнний спосіб» і розраховує на те, що міжнародна підтримка України слабнутиме. 

«Загрозу того, що цей розрахунок може реалізуватися, не можна ігнорувати», - визнав німецький політик, маючи на увазі ситуацію зі схваленням допомоги в США та позицію Угорщини в ЄС. Тому, за його словами, він особисто в Брюсселі виступатиме за «сталу, надійну підтримку України на найближчі роки», адже йдеться про імперські цілі Путіна, фундаментальні питання для безпеки Європи та Німеччини, які вирішуються нині в Україні.

Читайте також: Іспанія виступає за початок переговорів про вступ України в ЄС до кінця року

Глава німецького уряду також запевнив, що «федеральний уряд однозначно підтримує» пропозицію Європейської комісії розпочати переговори з Україною та іншими країнами-кандидатами щодо їх членства; це не залишить жодного сумніву, куди ці держави, насамперед Україна та Молдова, прямують як вільні незалежні країни. Шольц також констатував, що і сам ЄС потребує реформ. 

Канцлер ФРН у своєму виступі привітав призначення прем’єром Польщі Дональда Туска, висловивши впевненість у плідній співпраці. Він нагадав, що Німеччина та Польща прийняли більше біженців, ніж будь-яка інша країна, та те, що дві країни об’єднує одна мета: продовжувати підтримувати Україну – в питаннях відбудови, забезпечення оборони та безпеки та на шляху в ЄС.

Європейська Рада пройде в Брюсселі 14-15 грудня. Українська тематика стане на ній однією з основних.

Фото: Бундестаг

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-