Демократичні зміни в Білорусі стануть найкращою допомогою для України - Тихановська

Демократичні зміни в Білорусі стануть найкращою допомогою для України - Тихановська

Укрінформ
Майбутнє Білорусі - в Європейському Союзі, і демократичні зміни у країні будуть відчутним ударом для Путіна та суттєвою допомогою Україні у боротьбі проти російської агресії.

Про це у Брюсселі, перед початком спільного робочого ланчу за участі міністрів закордонних справ країн ЄС, заявила лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Білорусь є не лише частиною проблеми, а й частиною рішення. Демократичні зміни в Білорусі будуть величезним ударом по Путіну та найкращою допомогою для України. Ми просимо європейських міністрів заперечити так звані вибори Лукашенка у 2024 році, - це фейк і фарс. Ми пропонуємо вжити санкції проти Росії за підрив незалежності Білорусі. Ми також пропонуємо розпочати розслідування щодо злочинів Лукашенка, включаючи викрадення українських дітей з окупованих територій», - сказала вона.

Тихановська попросила ЄС чітко артикулювати: Білорусь не є частиною Росії. Білорусь – це Європа, і її майбутнє, як і майбутнє України, Молдови й Грузії – у складі Європейського Союзу.

Читайте також: Перемога України буде поразкою не тільки Путіна, а й Лукашенка - Тихановська

«Білоруси не хочуть, щоб їхня країна була віддана як відступне для Путіна. Ми переконані, що Україна, Молдова й Грузія по справжньому заслуговують на членство в ЄС, і Білорусь також заслуговує на це. Ми розуміємо, що цей шлях може бути довгим, але це єдино вірний шлях», - підкреслила лідерка білоруської опозиції.

Вона зауважила, що вже передала на розгляд ЄС гуманітарний перелік політичних в’язнів у Білорусі, які перебувають у тяжких умовах та мають бути безумовно звільнені. Ще один перелік, переданий до офіційних структур Євросоюзу, включає суддів та прокурорів, пропагандистів та військових Білорусі, які були залучені до проти білорусів та проти українців.

Як повідомлялося, режим Лукашенка сфальшував результати президентських виборів у Білорусі у серпні 2020 року, вкравши перемогу в демократичної опозиції, та жорстоко придушив масові протести. У Білорусі почалися репресії проти опозиції, правозахисників, журналістів, громадських активістів, тисячі людей опинилися за ґратами за сфабрикованими політичними обвинуваченнями.

Читайте також: ЄС продовжує підтримувати громадянське суспільство Білорусі - Боррель

У понеділок Рада міністрів ЄС із закордонних справ продовжить роботу. Зокрема, європейські урядовці проведуть зустріч із главою МЗС України Дмитром Кулебою, який викладе їм оцінку поточної ситуації та першочергові потреби нашої держави у боротьбі проти російської агресії. Ввечері відбудеться зустріч європейських міністрів з керівниками зовнішньополітичних відомств країн Східного партнерства – України, Молдови, Азербайджану, Вірменії, Грузії.

Фото: Пул Первой

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-