Блокування кордонів з Україною увійде в історію як ганьба і зрада - польський журналіст

Блокування кордонів з Україною увійде в історію як ганьба і зрада - польський журналіст

Укрінформ
Польський журналіст Павел Боболович, який вже десять років розповідає про події в Україні для медіакомпанії "Wnet", назвав ганьбою і зрадою блокування кордонів з Україною.

Як передає Укрінформ, на цьому журналіст наголосив у інтерв'ю Українському радіо.

"Сьогодні блокування кордонів з Україною — це ганьба. Це зрада. Це метод, який не можна використовувати. Польща — це прифронтова держава. Про це сказали не один раз президент Дуда та президент Байден. Тож до історії цей протест потрапить як ганьба. Навіть якби шофери мали рацію — це не має значення. Інша справа — чи вони мають рацію. На мою думку, це тільки невелика частина перевізників в Польщі", - зазначив Боболович.

Журналіст переконаний, що таке блокування негуманне, адже українські перевізники під час цього протесту навіть не можуть задовольнити свої фізіологічні потреби, і держава має реагувати на це.

Павел Боболович
Павел Боболович

За словами Боболовича, протестувальники не випадково вибрали саме цей період для блокування.

Читайте також: На кордоні з Польщею у чергах стоять 2100 вантажівок

"Це момент, коли в Польщі фактично не існує уряду. Бо попередній уряд Моравецького закінчив свою діяльність. А новий уряд Туска буде в грудні. І це також буде дуже важко, бо йому необхідно ухвалити дуже багато різних рішень, зокрема і щодо ситуації на кордоні. Той, хто використав цей момент, використав його не випадково. Я не хочу сказати, що є докази, що ці люди — це російські агенти, але звісно, Росія цим користується. І для Польщі це ганьблива справа, я б однозначно цю справу вирішив адміністраційно", - додав журналіст.

На його переконання, треба скасувати дозвіл на протест, який видала місцева влада, адже цей дозвіл не виконує норми права, тому що протест не може загрожувати життю і безпеці. 

Як повідомляв Укрінформ, польські перевізники розпочали безстроковий протест 6 листопада. Серед основних вимог до уряду України – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня. Вони також вимагають виключення фур на європейській реєстрації з української е-черги.

Читайте також: У Мінекономіки сподіваються, що ситуація на кордоні з Польщею буде вирішена в наступні тижні

Страйк призвів до майже повної зупинки руху вантажного транспорту на трьох прикордонних пунктах пропуску між Польщею і Україною: «Дорогуськ - Ягодин», «Корчова - Краківець», «Гребенне - Рава-Руська». На кордоні утворилися черги з українських вантажівок по кількадесят кілометрів, час очікування сягає багато днів.

23 листопада польські аграрії долучилися до протесту місцевих перевізників і, висуваючи свої вимоги, розпочали блокаду руху вантажного транспорту на пункті пропуску «Медика – Шегині» поблизу Перемишля.

Українські водії, які застрягли в Польщі через блокаду кордону місцевими перевізниками, влаштували у відповідь акцію протесту в Перемишлі, а також у прикордонному селі Медика.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-