Представник України на засіданні ОБСЄ продемонстрував спалене Росією зерно в Ізмаїлі

Представник України на засіданні ОБСЄ продемонстрував спалене Росією зерно в Ізмаїлі

Укрінформ
Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк продемонстрував на Раді міністрів ОБСЄ спалене внаслідок російської атаки зерно на Одещині, наголосивши на необхідності забезпечення невідворотності покарання для Росії за її злочини в Україні.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це український посол сказав під час виступу на пленарній сесії Ради, яка проходить у Скоп’є.

"У цій маленькій коробочці я маю при собі п'ять зерен, спалених Росією за допомогою іранських безпілотників в Ізмаїлі. Росія знищила сотні тисяч тонн зерна, позбавивши таким чином сім'ї по всьому світу найнеобхіднішого продовольства. Як українців у 1932-1933 роках під час Голодомору", - заявив Цимбалюк, тримаючи в руках коробочку зі спаленими зернинами.

Він нагадав, що за радянським "законом про п'ять колосків", запровадженим у 1932 році, українцям, які відчайдушно намагалися прогодувати своїх дітей, заборонялося навіть збирати колоски, що залишилися на полях.

Читайте також: Україна на засіданні ОБСЄ: Нам дуже потрібен мир, але не «за будь-яку ціну»

"Кілька зерен, як у цій коробочці, були причиною для суворого покарання. Москва ніколи не була покарана за такий жахливий злочин. А це заохочує безкарність. Зараз можна спостерігати її наслідки", - наголосив Цимбалюк.

За його словами, світ "потребує вакцини проти спроб перетворити їжу на зброю, в тому числі через визнання Голодомору актом геноциду".

"Голодомор також є суворим нагадуванням про численні спроби Москви вбити українську ідентичність. Наша боротьба за основне право на життя почалася століття тому. Тоді Москва зазнала поразки, але Кремль хоче досягти цього зараз", - заявив український посол.

Він додав, що масові вбивства цивільних, бомбардування міст, спалення критичної інфраструктури, підрив Каховської греблі, депортація та асиміляція дітей, заміновані поля, дегуманізація українців – "все це красномовно свідчить про геноцидні наміри Росії сьогодні".

Читайте також: На виставці у Відні показали спалене росіянами зерно з Ізмаїла та уламки «Шахеда»

"Ці зерна в моїй руці вимагають правосуддя, в тому числі шляхом створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. ОБСЄ має можливість зробити свій внесок у зусилля з притягнення до відповідальності, документуючи звірства, що продовжуються Росією, і випадки жорстокого порушення міжнародного гуманітарного права в Україні. Це робиться заради майбутніх поколінь", - сказав очільник української місії в ОБСЄ.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер, 30 листопада, у місті Скоп'є розпочалося дводенне щорічне засідання Ради міністрів Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Очікується, що в центрі уваги виступів глав зовнішньополітичних відомств країн ОБСЄ буде агресивна війна РФ проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-