Глава МЗС Люксембургу емоційно закликав росіян зупинити війну: «Ви зробили велику помилку»

Глава МЗС Люксембургу емоційно закликав росіян зупинити війну: «Ви зробили велику помилку»

Укрінформ
Глава МЗС Люксембургу Ксав’є Беттель виступив на Раді міністрів ОБСЄ з емоційним закликом до російської делегації припинити війну проти України.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Беттель, який обіймав посаду прем’єра Люксембургу з 2013 року, не зачитував промову, як це традиційно робиться на таких заходах, а емоційно говорив своїми словами, звертаючись до делегації РФ. У цей час, щоправда, за столом не було глави МЗС Росії Сергія Лаврова, який зайшов у залу лише для свого виступу і відразу залишив її. 

"Я хотів би сказати кілька слів нашій російській делегації. Я міністр закордонних справ Люксембургу, був прем'єр-міністром протягом 10 років. А моя бабуся родом з Росії. Вона була православною. Мій дід був євреєм з Польщі. Мій дідусь був люксембурзьким католиком, а бабуся – француженкою, атеїсткою. Тобто, я маю всі ці різні нації, культури, релігії та толерантність. Сам я одружений з бельгійцем, тож я також є геєм. Так що в деяких з ваших країн я не мав би навіть прав", - сказав він.

Таким чином, як додав Беттель, він має також російське коріння і мав російські контакти. Зокрема, він мав "хороші стосунки" і з президентом РФ Володимиром Путіним.

"Я повинен сказати вам, що – можливо, дехто з вас буде шокований, – але у мене були хороші стосунки з Володимиром Путіним. Президент Путін був тим, кому я телефонував, з ким я обмінювався думками. І на початку війни я також дзвонив Володимиру Зеленському. І президент Путін та я намагалися обмінюватися думками", - заявив він.

За словами експрем’єра, він зрозумів, що "немає ніякого бажання знайти рішення" після того, як стали відомі звірства росіян в окупованій Бучі.

Читайте також: Австрія в ОБСЄ заявила про виключну відповідальність Путіна за припинення війни

"Можна бути шокованим, можна бути розчарованим. Я засмучений. Своєю поведінкою ви зруйнували все. Все, що ми будували – культурні, політичні, економічні відносини. І я глибоко засмучений тим, що ми не можемо навіть здійснювати обмін думками. І під час розмови з президентом Путіним я сказав йому, щоб він звернув увагу на те, що його найближчі друзі зараз – це Пхеньян, Північна Корея, Сирія, Еритрея", - заявив Беттель.

За його словами, Путін натомість під час дзвінків "говорив про російську мову, про нацистів, про біологічну зброю".

"Але ми бачимо, що наратив вашої сторони не є правильним. Почати війну легко. Але лише закінчення війни показує лідерів. Мені прикро, що вам доводиться слухати мене, а не вашого міністра закордонних справ (Лаврова, який був відсутній у залі – ред.), тому що це був би перший раз, коли я мав би змогу обмінятися з ним думками. Ніколи не пізно зрозуміти, що ви зробили велику помилку. Ви зробили велику помилку", - зазначив глава МЗС Люксембургу.

За словами міністра, йому зараз прикро, адже він "намагався на початку обмінюватися думками з вами".

Читайте також: Глава МЗС Швейцарії в ОБСЄ закликав Росію вивести війська з України

"Мене критикували інші країни, вони вважали, що я не солідарний і не намагаюся простягнути руку допомоги, щоб зупинити війну. Коли щодня гинули невинні люди. Тому я хочу сказати, що я не зможу залишатися тут, щоб послухати відповідь Лаврова. Але – зупиніть, зупиніть те, що не піддається поясненню, для чого немає жодних причин. І повірте мені, сила не в тому, щоб показати, що ви сильніші, а в тому, щоб покласти край болю мільйонів людей", - наголосив Беттель.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер, 30 листопада, у місті Скоп'є розпочалося дводенне щорічне засідання Ради міністрів Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Очікується, що в центрі уваги виступів глав зовнішньополітичних відомств країн ОБСЄ буде агресивна війна РФ проти України.

Фото: ОБСЄ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-