Глава МЗС Албанії назвав Росію головною загрозою безпеці в регіоні ОБСЄ

Глава МЗС Албанії назвав Росію головною загрозою безпеці в регіоні ОБСЄ

Укрінформ
Росія і її агресивна війна проти України найбільшою загрозою для безпеки в регіоні ОБСЄ та для самої Організації.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив міністр з питань Європи та закордонних справ Албанії Іглі Хасані під час виступу на пленарній сесії Ради міністрів ОБСЄ у четвер у Скоп’є.

"Те, як ОБСЄ реагує на виклики, з якими вона стикається сьогодні, визначатиме її майбутнє. Але для того, щоб дивитися в майбутнє, ми повинні спочатку визнати джерело виклику, з яким ми стикаємося сьогодні. Сьогодні найбільшою загрозою для нашої безпеки, а насправді для всієї нашої архітектури безпеки, в тому числі й для цієї організації, є Росія і її незаконна агресивна війна проти України", - сказав він.

Міністр наголосив, що ця російська війна мала драматичні наслідки для ОБСЄ в усіх трьох вимірах. За його словами, зловживаючи унікальним механізмом співпраці в Організації – консенсусом – і блокуючи його для прийняття всіх важливих рішень, "Росія прагне послабити і паралізувати нашу організацію".

"Кілька хвилин тому ми чули ті ж самі спотворені заяви. Ті ж слова, що і в 1956, 1968, 2008, 2014 та 2022 роках. Потім вони надсилають нам танки", - прокоментував Хасані виступ російського міністра Лаврова.

Читайте також: Російське вторгнення в Україну назавжди змінило світ - президентка ПА ОБСЄ

Як повідомляв Укрінформ, у четвер у місті Скоп'є розпочалося дводенне щорічне засідання Ради міністрів Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Очікується, що в центрі уваги виступів глав зовнішньополітичних відомств країн ОБСЄ буде агресивна війна РФ проти України.

Також міністри мають затвердити рішення про головування Мальти в Організації у наступному році. Ця країна ЄС, яка не є членом НАТО, стала компромісною кандидатурою після того, як Росія протягом місяців блокувала схвалення Естонія, яка мало очолити ОБСЄ у 2024 році.

Очікується, що у рамках Ради міністрів продовжиться пошук консенсусу щодо продовження мандату чотирьох високопосадовців ОБСЄ, включаючи генерального секретаря – пакетне рішення щодо їх призначення також блокує Росія.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба бойкотує міністерське засідання ОБСЄ у Північній Македонії у зв’язку із запрошенням на нього глави МЗС РФ. Українську делегацію у Скоп'є очолює постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

Міністри закордонних справ Естонії, Латвії, Литви та Польщі також не беруть участь у Раді міністрів ОБСЄ через присутність на ньому глави МЗС країни-агресорки.

Фото: shqiptarja.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-