Послідовна допомога Україні є стратегічною відповідальністю для ЄС - Урсула фон дер Ляєн

Послідовна допомога Україні є стратегічною відповідальністю для ЄС - Урсула фон дер Ляєн

Укрінформ
Європейський союз прийшов на допомогу Україні з перших днів російської агресії, і в поточних умовах продовження твердої та послідовної підтримки України настільки довго, як це буде необхідно, є стратегічною відповідальністю Європейського союзу.

Про це сьогодні у Брюсселі під час виступу на річній конференції Європейського оборонного агентства (EDA) заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Всі ви (в EDA – ред.) підтримали зусилля України у цій війні, і безумовно, це вимагає високого рівня співробітництва між різними інституціями, включаючи Єврокомісію. Наша спільна оперативна група з оборонного замовлення допомагає нам відповідати на потреби країн-членів із у спроможностях нашої промисловості. Разом ми надали сили українському спротиву. Ми продемонстрували, чого можемо досягти, як ЄС, якщо ми об’єднуємо сили через усі кордони та за участі всіх інституцій, разом із нашими партнерами по НАТО», - сказала президент Єврокомісії.

Вона зауважила, що стратегічне середовище навколо ЄС змінилося фундаментально, і це створило для Європи нову стратегічну відповідальність. Ця відповідальність, за словами Урсули фон дер Ляєн, перш за все полягає в тому, щоб підтримувати Україну в цій війні так довго, як це буде необхідно.

«Це не буде просто, але це точно той випадок, коли наші зобов’язання мають біти твердими як скеля. Росія наразі зміцнює свої позиції. Намагається перехопити ініціативу. Це означає, що ситуація на полі бою залишається дуже важкою. Але це не є аргументом проти підтримки. Це аргумент для більшої підтримки», - наголосила очільниця Європейської комісії.

Вона нагадала, що Путін не контролює навіть всі те території, які він вже оголосив «анексованими». Україна вибила Росію з половини територій, які були захоплені з лютого 2022 року. Україна навіть посунула російський військовий флот у Чорному морі, і є спроможною зараз доставляти зерно по створеному морському коридору. Фінляндія стала членом НАТО, невдовзі таким членом стане й Швеція. Україна перебуває на шляху до членства в Європейському Союзі, в той час як Кремль позбавив себе доступу до економік та інноваційних систем Заходу та поставив себе у залежність від Китаю.

Читайте також: ЄС виділив Україні ще €1,5 мільярда макрофінансової допомоги

«Ми досягли багато разом. І все це є хорошими аргументами для сталої підтримки України. В той же час, ми також маємо поглянути на безпеку України у середньостроковій та тривалій перспективі. Україна має отримати спроможності для стримування майбутніх атак з боку Росії. Саме тому майбутні зобов’язання ЄС перед Україною є настільки життєво важливими» - підкреслила Урсула фон дер Ляєн.

При цьому вона зауважила, що стратегічна відповідальність ЄС стосується не лише України, але також інших майбутніх членів Європейського Союзу. Включаючи країни Західних Балкан, де довгострокові місцеві суперечки зараз піддаються маніпуляціям з боку зовнішніх акторів. І якщо подивитися трохи далі, за словами фон дер Ляєн, приклади таких маніпуляцій можна побачити навколо всіх кордонів ЄС, - на Близькому Сході, в африканському регіоні Сахель, на Кавказі включно.

Як вже повідомлялося, з початку російської загарбницької війни проти України ЄС та його країни-члени надають Україні послідовну та суттєву політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу, загальний обсяг якої вже сягнув суми більш як 85 мільярдів євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-