Росія не змогла і не зможе перемогти Україну – Фінляндія в ОБСЄ

Росія не змогла і не зможе перемогти Україну – Фінляндія в ОБСЄ

Укрінформ
Росія напала на Україну з розрахунком на швидку перемогу, але не змогла і не зможе перемогти українців.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен під час виступу на пленарній сесії Ради міністрів ОБСЄ у четвер у Скоп’є.

"Вже зараз можна сказати, що Росія, яка напала з думкою про швидку перемогу, не змогла і не зможе перемогти Україну. Стійкість і хоробрість українців гідні захоплення", - заявила вона.

Волтонен підкреслила, що "війна і руйнування – це вибір Росії". "Важливо пам'ятати, що Росія може закінчити цю війну в будь-який момент, і тільки вона несе відповідальність за те, де ми зараз перебуваємо, зустрічаючи чергову воєнну зиму в Європі", - сказала міністр.

Глава МЗС Фінляндії наголосила, що своїм нападом на Україну Росія не лише грубо порушила Статут ООН, "але й порушує основні принципи і зобов'язання європейського безпекового порядку": "Росія намагається підірвати ці базові принципи роками, в тому числі в Грузії в 2008 році та в Україні з 2014 року".

Вона додала, що російським уявленням про сфери впливу немає місця в Європі.

Читайте також: На Раді міністрів ОБСЄ 36 країн закликали Росію негайно вивести війська з України

Як повідомляв Укрінформ, у четвер у місті Скоп'є розпочалося дводенне щорічне засідання Ради міністрів Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Очікується, що в центрі уваги виступів глав зовнішньополітичних відомств країн ОБСЄ буде агресивна війна РФ проти України.

Також міністри мають затвердити рішення про головування Мальти в Організації у наступному році. Ця країна ЄС, яка не є членом НАТО, стала компромісною кандидатурою після того, як Росія протягом місяців блокувала схвалення Естонії, яка мала очолити ОБСЄ у 2024 році.

Очікується, що у рамках Ради міністрів продовжиться пошук консенсусу щодо продовження мандату чотирьох високопосадовців ОБСЄ, включаючи генерального секретаря – пакетне рішення щодо їх призначення також блокує Росія.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба бойкотує міністерське засідання ОБСЄ у Північній Македонії у зв’язку із запрошенням на нього глави МЗС РФ. Українську делегацію у Скоп'є очолює постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

Міністри закордонних справ Естонії, Латвії, Литви та Польщі також не беруть участь у Раді міністрів ОБСЄ через присутність на ньому глави МЗС країни-агресорки.

Фото: ОБСЄ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-