Забезпечення стійкої підтримки України є в інтересах НАТО - Столтенберг

Забезпечення стійкої підтримки України є в інтересах НАТО - Столтенберг

Укрінформ
Забезпечення безперебійної та стійкої підтримки України в інтересах самого Північноатлантичного альянсу, оскільки програш України заохотить інших тоталітарних лідерів до досягнення своїх цілей з використанням сили.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив журналістам генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг перед початком засідання міністрів закордонних справ країн Альянсу у Брюсселі.

"Наше зобов'язання зробити так, щоб надати Україні зброю, якої вона потребує. Тому що це буде трагедія для українців, якщо президент Путін переможе. Але також це буде небезпечно для нас. Тому що сигналом для всіх тоталітарних лідерів, не тільки Москви, але й Пекіна, стане те, що якщо використовувати силу та нападати на країни, то можна отримати що хочеш", - сказав він.

За словами Столтенберга, йдеться про заснований на правилах міжнародний порядок, де міжнародні кордони поважаються. "І тому країни-члени НАТО надають безпрецедентну військову підтримку. І це дійсно надає переваги на полі бою, тому що українці змогли звільнити 50% територій, які були захоплені після повномасштабного вторгнення завдання. Виклик зараз полягає у тому, як зробити цю підтримку тривалою", - зазначив генсек НАТО.

На цьому тлі він привітав останні заяви з боку Німеччини та Нідерландів про додаткову підтримку України, а також створення у Румунії центру навчальної підготовки для українських пілотів. "І ми маємо робити цю підтримку тривалою. Це відповідає нашим інтересам безпеки", - наголосив Столтенберг.

Він зазначив, що під час засідання міністрів закордонних справ країн НАТО у Брюсселі буде розглянуто, звичайно, і триваючу війну РФ проти України.

"Ми бачимо інтенсивні бойові дії вздовж лінії фронту і ми бачимо хвилі ударів безпілотників по українських містах інфраструктури. І треба готуватися до більшої кількості нападів проти українських міст. Тому дуже важливо, щоб країн-члени НАТО й надалі підтримували Україну", - наголосив Столтенберг.

Читайте також: Україна має сама вирішувати, з ким і коли вести переговори про мир - генсек НАТО

Як повідомляв Укрінформ, у столиці Бельгії у вівторок, 28 листопада, розпочинається дводенне засідання міністрів закордонних справ країн НАТО, у ході якого Альянс, зокрема, підтвердить довгострокову підтримку України.

Центральними темами зустрічі глав зовнішньополітичних відомств країн НАТО стануть війна РФ проти України, бойові дії в секторі Гази та погіршення безпекової ситуації на Близькому Сході загалом, а також зростаюча стратегічна конкуренція та виклики з боку Китаю.

У середу, 29 листопада, пройде перше засідання Ради Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ. Перед його початком глава МЗС України Дмитро Кулеба та генсек НАТО Єнс Столтенберг виступлять зі спільною заявою.

Фото: www.nato.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-