Україна має сама вирішувати, з ким і коли вести переговори про мир - генсек НАТО

Україна має сама вирішувати, з ким і коли вести переговори про мир - генсек НАТО

Укрінформ
Справою України є ухвалювати рішення, на яких умовах завершувати війну з Росією,  завданням НАТО є надавати їй всебічну допомогу на полі бою, щоб зміцнити її позиції за майбутнім столом переговорів. 

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції напередодні зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. 

«Справою України є вирішувати, що є прийнятним шляхом для завершення цієї війни. Наша відповідальність у тому, щоб підтримати Україну та надати їй спроможність звільнити так багато територій, як це можливо, та посісти, можливо, краще місце, коли і якщо можуть розпочатися переговори. Війни є непередбачуваними за своєю природою. Ми не бачимо ознак, що президент Путін прагне миру - насправді він планує більше війни. Тож, що більше військової допомоги ми надамо Україні, то сильнішими будуть її позиції на полі бою і також за потенційним столом переговорів», - наголосив керівник НАТО.

Він підкреслив, що вже зараз варто визнавати, що Україна досягла великої перемоги. На початку війни були побоювання, що Україна впаде протягом тижнів, а Путін зможе контролювати Київ протягом кількох днів. Але відбулося прямо протилежне. Українці змогли вибити російські війська з регіонів на Півночі та на Півдні, звільнити 50 відсотків території, яка була окупована Росією.

«Україна збереглася як суверенна та незалежна демократична держава в Європі. Це є великою перемогою для України. Водночас Росія несе великі втрати в бойових спроможностях, втрачає десятки тисяч військових та персоналу, вона стає дедалі більш ізольованою в міжнародному вимірі, слабшою з економічної та військової точок зору. Тож те, що ми бачимо, - це велика поразка Росії. Вона не досягла своєї стратегічної мети з контролю України, натомість українці досягли дуже багато», - сказав Столтенберг.

Читайте також: Столтенберг: Україна перемагає як суверенна європейська держава

«Тож це для України – ухвалювати подальші рішення. Наша відповідальність, - надати їй якомога більш сильні позиці, і я вітаю триваючу допомогу з боку союзників по Альянсу», - додав генеральний секретар НАТО.

Як вже повідомлялося, завтра у Брюсселі розпочнеться дводенна зустріч міністрів закордонних справ країн-союзниць по НАТО. 29 листопада у зустрічі візьме участь міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-