Голод як тактика ведення війни заборонений - учасники саміту «Зерно з України»

Голод як тактика ведення війни заборонений - учасники саміту «Зерно з України»

Заява
Укрінформ
За результатами другого міжнародного саміту "Зерно з України" (Grain from Ukraine) було ухвалено спільну заяву, яку підтримали 23 країни.

Текст документа оприлюднено на сайті Президента України, повідомляє Укрінформ.

"Продовольча безпека стає все більш нагальною проблемою для людей в усьому світі, але особливо в країнах Глобального Півдня, що розвиваються. Вкрай важливо забезпечити наявність безпечної, поживної їжі, доступної та прийнятної за ціною для кожного", - наголошується у заяві.

У документі згадано, що рік тому в Києві відбувся перший Міжнародний саміт з продовольчої безпеки, який поклав початок гуманітарній програмі “Зерно з України”. За перший рік до неї долучилися 34 країни та міжнародні організації.

Читайте також: Україна отримає катери для супроводу кораблів у «зерновому коридорі» - Зеленський

Зауважується, що Україна є одним із провідних світових постачальників продовольства. Вона також є надійним партнером Всесвітньої продовольчої програми ООН. У межах ініціативи «Зерно з України» понад 170 000 тонн українського зерна було доставлено до Сомалі, Ефіопії, Кенії та Ємену. Понад 25 країн пообіцяли виділити близько 220 мільйонів доларів США на підтримку цієї гуманітарної програми.

Однак неспровокована й незаконна загарбницька війна Росії проти України посилила наявні виклики продовольчій безпеці в усьому світі та загострила глобальну продовольчу кризу. Росія не лише веде війну на полі бою, а й прагне спричинити глобальну продовольчу кризу, руйнуючи українську цивільну портову інфраструктуру та зерносховища, блокуючи чорноморське узбережжя України та перешкоджаючи законному транзиту в територіальних водах України.

"Ми твердо переконані, що загроза глобальному продовольчому постачанню не повинна використовуватися як зброя у війні, і нагадуємо, що голод серед цивільного населення як тактика ведення війни заборонений. Країни, які ставлять під загрозу продовольчу безпеку, повинні зіткнутися з негайними міжнародними наслідками", - підкреслюється в заяві.

Учасники саміту зазначили, що українська ініціатива «Зерно з України» може слугувати ефективним інструментом реагування на гострий голод, і наголосили на Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права 1982 року, яка підкреслює право мирного проходу для суден усіх держав, [в тому числі комерційних суден], що має вирішальне значення для глобальної продовольчої стабільності.

Читайте також: Україні на власні потреби вистачить чверті цьогорічного врожаю - Шмигаль

"Кожна людина має право на такий рівень життя, включно з їжею, який є необхідним для підтримання її здоров'я й добробуту, як це передбачено статтею 25 Загальної декларації прав людини. Зрив Чорноморської зернової ініціативи, яка допомогла пом'якшити глобальний тиск на продовольчу безпеку, викликає глибоке занепокоєння. Спроба Росії використати відновлення Чорноморської зернової ініціативи як розмінну монету для послаблення режиму санкцій, запровадженого у відповідь на російську агресію та порушення міжнародного права, є неприйнятною", - зазначено в документі.

У спільній заяві йдеться про те, що Україна активно створює альтернативні маршрути зі своїми партнерами, такі як «Шляхи солідарності» Україна – ЄС, включно з Дунайським коридором та Балтійським морем, щоб підтримувати експорт зерна на світовий ринок, що допомагає всім країнам.

"Ми вітаємо зусилля України, спрямовані на досягнення справедливого та сталого миру. Ми підтримуємо цілі та принципи Формули миру Президента України Володимира Зеленського та вважаємо, що досягнення справедливого й тривалого миру сприятиме глобальній продовольчій безпеці.

Ми також високо цінуємо зусилля міжнародної спільноти, спрямовані на підтримку української економіки, яка має важливе значення для глобальної продовольчої безпеки. Ми впевнені, що спільними зусиллями подолаємо негативні гуманітарні та економічні наслідки світової продовольчої кризи, що загострилася внаслідок агресивної війни Росії проти України.

Читайте також: Литва виділить на ініціативу «Зерно з України» €2 мільйони - Шимоніте

Ми схвалюємо й заохочуємо подальші спільні зусилля міжнародної спільноти щодо посилення тиску на Росію з метою розвантаження українських чорноморських портів і пріоритезації глобальної продовольчої безпеки", - підсумовано в документі.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві, 25 листопада відбувся другий саміт української гуманітарної ініціативи "Grain from Ukraine" ("Зерно з України") під егідою Президента України.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-