В Україні для проведення виборів нині немає ні правових, ні безпекових умов - Стефанішина

В Україні для проведення виборів нині немає ні правових, ні безпекових умов - Стефанішина

Укрінформ
Окрім юридичних обмежень, згідно з якими під час воєнного стану заборонено проводити вибори, в Україні зараз також відсутні безпекові умови для цього.

Про це заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час пресконференції у представництві Єврокомісії у Відні, передає кореспондент Укрінформу.

"Законодавство України забороняє проводити будь-які виборчі процеси в умовах воєнного стану. І погляду безпеки це надзвичайно складне завдання, адже під прицілом РФ може опинитися кожна виборча дільниця. Крім того, в Україні, по суті, немає запиту на вибори, тому що триває війна. Все ще багато територій під окупацією. Ракети б'ють по українських містах. Тож фізичні умови для проведення виборів буквально відсутні, включно з юридичними обмеженнями", - сказала урядовець.

Читайте також: Євросоюзу треба уникнути чергової «втоми від розширення» - Стефанішина у Відні

За її словами, спочатку важливо зосередитися на речах, пов'язаних з імплементацією Формули миру та забезпеченням обороноспроможності України, "а вже після того, як розпочнуться переговори про вступ (до ЄС - ред.), ми зможемо говорити й про інші демократичні процеси".

"Але пріоритети в цей конкретний момент – вижити і просувати реформи. Тут, у Відні, дуже легко говорити про вибори. Але уявімо, що ми у Сумській області, в одній будівлі, голосуємо, наприклад, за депутатів парламенту чи Президента. І це означає, що публічно оголошено, що тут є дільниця для голосування, тобто – це мішень для Російської Федерації. І ви поїдете виконати свій громадянський обов'язок, знаючи, що це може бути остання подорож у вашому житті", - сказала Стефанішина, відповідаючи на запитання журналістів.

Вона також нагадала, що кілька мільйонів українців перебувають в окупації, і їхні виборчі права нараз неможливо забезпечити.

Читайте також: Участь у політиці готові брати близько 43% українок, які перебувають за кордоном

"Першочергові речі мають іти першими. І перше - це побудова протиповітряної оборони, забезпечення безпеки на українській території, реалізація Формули миру та просування реформ на основі процесу вступу до ЄС. Тому має бути дуже чітко зрозуміло, що питання виборів – це не політичне питання. В першу чергу це - питання безпеки", - підкреслила Стефанішина.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський 6 листопада заявив, що за умов воєнного часу тези про можливе проведення виборів у 2024 році є недоцільними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-