З обранням нового президента Аргентини Україна розраховує на її активну підтримку - посол

З обранням нового президента Аргентини Україна розраховує на її активну підтримку - посол

Укрінформ
Після перемоги на президентських виборах ультраправого політика Хавʼєра Мілея, який послідовно засуджував Росію за вторгнення в Україну, наша держава розраховує на активний розвиток двосторонніх відносин та підтримку з боку цієї країни на міжнародній арені.

Про це заявив у коментарі Укрінформу посол України в Аргентині Юрій Клименко.

«У нас є очікування, що під час його президентства українсько-аргентинські відносини отримають новий імпульс, наповняться новими справами», - сказав Клименко.

За його словами, ще на початку повномасштабного російського вторгнення Мілей звернувся до посольства України, аби йому надали український прапор – «він демонстрував із цим прапором підтримку нашої держави й виступав проти агресії РФ».

Фото надане послом України в Аргентині Юрієм Клименком
Фото надане послом України в Аргентині Юрієм Клименком

Також майбутній президент сфотографувався з табличкою «Підтримую Україну» (Estamos con Ucrania).

Під час президентської кампанії Мілей послідовно виступав проти диктаторських режимів, усіляко піддавав їх критиці, наголошуючи, що як президент передусім розвиватиме відносини з Ізраїлем і США, розповів посол.

Читайте також: Зеленський провів розмову з новим президентом Аргентини

На його думку, за президентства Мілея Аргентина зможе долучитися до української Формули миру, а також до участі у Глобальному саміті миру, який відбудеться в першій половині 2024 року.

Україна також очікує, що Аргентина долучиться до міжнародних санкцій проти Росії, хоча раніше ніколи не брала участі у станційних заходах (за винятком тих, що накладаються Радою Безпеки ООН).

«Сподіваємося, що Аргентина піде на це, враховуючи важливість санкцій для припинення вбивства українців та зупинення війни», – сказав посол.

Крім того, Україна має сподівання, що Аргентина підтримає запровадження компенсаційного механізму для покриття збитків, завданих Україні російською агресією, і створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Російської Федерації.

Читайте також: Зеленський обговорив Формулу миру з президентами Парагваю та Індонезії

Крім того, додав Клименко, в Україні сподіваються, що президентство Мілея дасть поштовх розвиткові двосторонніх відносин - як на рівні візитів, так і щодо поглиблення економічних відносин. Зокрема може бути розроблено дорожню карту з розвитку відносин на найближчі роки з конкретним завданнями.

Наприклад, наступного року може відбутися засідання міжурядової українсько-аргентинської комісії з питань торговельно-економічного співробітництва та бізнес-форум у його рамках, зазначив посол.

Ще може відбутися саміт Україна - держави Латинської Америки та Карибського басейну, де Аргентина зайняла б лідерські позиції, зазначив Клименко.

Повний текст читайте тут.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю під час другого туру президентських виборів у Аргентині більшість голосів (56%) отримав депутат парламенту з дворічним досвідом, ультраправий популіст, лібертаріанець Хавʼєр Мілей, який обіцяє скоротити видатки, зокрема й пенсії, подолати інфляцію, запровадити долар США замість песо й активно розвивати відносини зі США.

Фото: Посольство України в Аргентині, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-