Оприлюднена позиція Байдена після зустрічі із Сі містить концептуальні речі для України - експерт

Оприлюднена позиція Байдена після зустрічі із Сі містить концептуальні речі для України - експерт

Укрінформ
Оприлюднена у пресрелізі після зустрічі глави КНР Сі Цзіньпіна позиція президента США Джо Байдена містить багато концептуальних речей для України.

Таку думку висловив керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок під час дискусії на тему "Чого очікувати Україні від діалогу Китаю та США", повідомляє Укрінформ.

«Найголовніше запитання - що Україна винесе з цієї зустрічі, враховуючи те, що в США зараз дуже складна для України політична ситуація. Коли ми читаємо пресреліз (Білого дому за підсумками зустрічі – ред.), там є лише один пункт, який стосується України, де Джозеф Байден говорить про те, що ми разом з нашими союзниками і партнерами маємо досягти мети, аби Україна вийшла з війни демократичною, незалежною, суверенною і процвітаючою нацією. У ці чотири слова треба вкладати суть політики США щодо України, бо цей невеликий абзац містить дуже багато концептуальних речей», - сказав Клочок.

Читайте також: Зустріч Байдена та Сі була доброю для України - Зеленський

У цьому контексті він спрогнозував, що США співпрацюватимуть із союзниками, щоб Європа була більш спроможною і рішучішою у питанні надання допомоги Україні.

Експерт також привернув увагу до того, що у трикутнику Росія, Китай та США Російська Федерація відійшла на другий план.

Читайте також: Огризко - про зустріч Байдена і Сі: Штати й Китай на двох полюсах, а РФ навіть у бінокль не видно

«Її немає на одному з полюсів біполярного світу. Факт біполярності ми фіксуємо, але Росії на цьому полюсі немає», - констатував керівник Центру громадської аналітики "Вежа" .

Політолог, співзасновник "Національної платформи стійкості та згуртованості" Олег Саакян своєю чергою зазначив, що завдяки зустрічі Байдена і Сі світ отримав певні точки опори і визначеності. Зокрема, загальмовується глобальне протистояння, закріплено, що РФ остаточно випала зі статусу глобального гравця, а тематики, пов’язані з економікою, інноваціями тощо, отримали зараз можливості розвитку, вважає експерт.

Читайте також: Саміт у Сан-Франциско: результати вище очікуваних, розбіжності без рішень і фото Сі з середини 80-х

Як повідомлялося, Президент США Джо Байден і глава КНР Сі Цзіньпін 15 листопада провели зустріч у Сан-Франциско. Президент США високо оцінив перемовини з китайським лідером, під час яких обговорювалися питання, що відповідають інтересам обох країн, а також глобальні виклики, в тому числі війна РФ проти України.

Фото: The Hill

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-